YAPAY ZEKA

YAPAY ZEKA



2013 yılında Avrupa Birliği destekli bir araştırma başladı. Adı: "HUMAN BRAIN PROJECT", hedef; 10 yıl içinde tamamen zeki bir yapay beyin üretmek.

Araştırmaların başarılı ilerlemesi ve şu anda basit canlı beyinlerin tümüyle simüle edilebildiği görülünce sosyal medyada ortaya şöyle bir soru atıldı:

"İnsan gelecekte kendi yarattığı evrenin tanrısı olabilecek mi?"

2015 yılında Batı Sibirya'daki Tomsk State University'den Rus bilim adamı Vladimir Syryamkin tarafından yapılan açıklamaya göre kendi kendine öğrenebilen fiziksel bir beyin modeli geliştirildi.

Başlangıçta bütün dünya hemen hemen aynı zamanda insan beyninin matematiksel tabanlı çalışan bilgisayar modelleri geliştirilmişti. Daha sonra ses, görüntü gibi farklı bilgileri işleyebilen cihazlar kuruldu. Şimdi büyük bir hızla zeki robotik sistemler geliştiriliyor.

Bu araştırmalar arasında geliştirilen, daha sonra da denemeleri başarıyla tamamlanarak piyasaya sürülen ara programlar çıkmaya başladı.

Bunlardan en tanınmışı "Brain-to-Text" yazılımı. Adından da anlaşılacağı gibi bu program düşünceleri okuyarak yazıya dönüştürebiliyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi ilk müşterisi de asrımızın dahisi Stephen Hawking oldu.



Son yıllarda tamamlanan "İnsan Genomu Projesi" sayesinde birçoğumuzun adını bile bilmediği bir bilim dalı olan "Sentetik Biyoloji" alanında inanılması güç gelişmeler ortaya çıktı.

Örneğin İngiltere-Cambridge üniversitesinden 2014 yılının sonunda yapılan bir açıklamada Moleküler Biyoloji Laboratuvarında dünyanın ilk yapay enziminin üretildiği bildirildi.   

Bu enzimler şaşırtıcı bir şekilde "yapay" ama gerçek fonksiyonel bir DNA gibi çalışıyor.



Böylece yeni canlı türleri yaratma konusunda dev bir adım atılmış oldu. Hücreyi, DNA'yı ve Yapay Beyni üretebilen insanlık şimdi nereye gidiyor.

Bizim hayal dahi edemeyeceğimiz, anlayabilmek için beynimizin kapasitesinin yeterli olamayacağı bilgileri bu beyinler anlayabilecek mi? Örneğin güneşin içine 1.300.00 adet dünyanın sığdığını siz gözünüzün önüne getirebiliyor musunuz?

Ama bu sentetik arkadaşlar bundan daha büyük kavramları dahi anlayabilecekler.



Sosyal medyada sorulan ürkütücü soru giderek değer kazanıyor: "İnsan gelecekte kendi yarattığı evrenin tanrısı olabilecek mi?"

 

 

Diğer Celal Gürsoy Yazıları

DENİZDEN BABAM ÇIKSA YERİM

Image

“Denizden babam çıksa yerim” sözünün İmam Şafii’ye ait olduğuna dair söylentiler varsa da bu yakıştırmaların akademik bir değeri yoktur. Gene de sofralarda balık olduğu zaman akla ilk gelen deyişlerde...

TANK KOMUTANI

Image

TANK KOMUTANI Almanya’da geçirdiğim çok uzun 15 yıl boyunca hem yaşadıklarımdan aldığım tecrübeler, hem de katıldığım eğitimlerden kalan anılar 45 yaşından sonraki hayatımı çok etkiledi. Orada üst düz...


BU GİDİŞ NEREYE KADAR?

Image

90’lı yılların sonunda iki binli yılların başında eğitimlerime katılanlara kısa süre içinde cevaplamaları şartıyla bir soru sorardım: “Yakın gelecekte hayatımıza girerek bizi şaşırtabilecek bir gelişm...


SPOR MEDYASI MI, FUTBOL MEDYASI MI?

Image

Spor ile ilgili olarak medyayı takip edenleriniz farkındadır, şimdi futbol transfer sezonu olduğu için tüm haberler ve yorumlar, transfer olan veya olması hayal edilen futbolcularla ilgili. Antrenörle...


SPOR YAZARI NE YAZAR?

SPOR YAZARI NE YAZAR? Spor yazarı olabilmek için televizyonda maç seyretmek yetmez. Bu ancak belli bir yaş ve saha tecrübesinden sonra olabilir. Yayıncı kuruluşun ekrana taşıdığı görüntülerden yorum ç...


BODRUM’DA SURATLAR BİR KARIŞ

BODRUM’DA SURATLAR BİR KARIŞ Bodrum Devlet Hastanesinin önünde park edecek yer yok, halk sıra beklemekten bezmiş. Dert çok. Bodrum Adliyesinde otoparkta yer yok, insanlar sıkıntılı, en basit mal sahib...

KÖŞE YAZARLARI