SİZE 10 SIR VEREYİM Mİ?

SİZE 10 SIR VEREYİM Mİ?



BAŞARI NEDİR?

 

Başarının anlamı kişiden kişiye değişir. Biri için "başarı" olan bir diğeri için sadece başlangıç olabilir. O nedenle başarının kesin bir tarifi yoktur. Anthony Robin'e göre;

 

"Başarı, yapmak istediğini yapabilmetir, ne zaman istersen, nerede istersen, kiminle istersen ve ne kadar çok istersen."

 

Evli bir arkadaşıma başarıyı tanımlamasını istediğimde bana tarifi şöyle oldu

"Bu aileyi bir arada tutmak, iyi bir eş olmak, iyi bir ebeveyn olmak ve en önemlisi kendime dürüst olmak başarıdır.”

 

Başarı kelimesini kendim tanımladığımda ise fark ettim ki zamanla aslında bende de değişmeler olmuş. 12 yaşındayken, ödevimi zamanında bitirmek bir başarıydı benim için; 16 yaşına bastığımda arkadaşlarımın arasında havalı olan olmak başarıydı, 22 olduğumda iş sahibi olmak başarıydı, şimdi 35 yaşımda ise İnsan Kaynakları, Eğitim ve Kalite alanında insanların kariyer-yollarını açabilme gücüne sahip olmak başarı.

 

Yani galiba başarı bir yerde çok seçenekli bir kavram.

 

Başarıya Erişmek




Başarıyı tanımlayalım...

 

Çoğu insan sadece zenginlerin başarılı olduğunu düşünür, ancak bu tam olarak doğru değildir. Herzaman başarıyı tanımlayan para’nın getirdiği başarı değil ama elde edilen başarının tatmin seviyesidir.

 

Kendiniz için başarının ne anlama geldiğini anlamak istiyorsanız, gözlerinizi kapatın ve bir sene sonra, bugün ki resminizi hayal edin. Kendinizi nasıl görüyorsunuz? Kendinizi zengin mi yoksa sevdikleri ile hoşça vakit geçirirken mi görüyorsunuz? Şimdi hayal ettiğiniz resmi o gün gerçekleştirebilirseniz eğer, işte o zaman başarılı oldunuz demektir.

 

Birçok insanın başarı hikayelerini okuduktan sonra, en çok tekrarı olduğunu gördüğüm 10 maddeyi çıkardım ve burada sizlerle “10 sır”ı paylaşmak istedim (bu sıralamanın her hangi bir önceliği yoktur)

Başarılı insan kelimelerini ne zaman kullansam, bahsettiğim insanlar kendi alanlarında toplum tarafından, elde etikleri başarılar nedeniyle başarılı olarak kabul edilmiş insanlardır.


1-Kalbinizi dinleyin

Sevdiğiniz bir işi seçin ve göreceksiniz başarı kendiliğinden gelecektir.

Başarının anahtarı sizin yapabildiğiniz bir konu seçmenizdir. %100’ünüzü vermeniz gerekir ve hatta yorulmadan ve bıkmadan %100’ünüzü vermeniz gerekir, bu da tabii ki sadece seçtiğiniz konu için bir tutkunuz varsa mümkün olacaktır.

Steve Jobs bir röportajında şöyle demişti;

Toplumun gözünde başarılı olmuş olan kişilere baktığınızda, çoğu zaman bunların yaptıkları işi severek yaptıklarını görebiliyorsunuz, bu da zor zamanlarda da işlerine olan tutkuları nedeniyle bu dönemlerden başarıyla çıkmalarını sağlıyor

 

2-Çok Çalışın

Başarı, her gün ardı ardına biriken küçük çabaların tamamıdır.

Hayatta başarıya giden bir kısa yol yoktur. Başarı kazanmış bir çok insanın biyografilerini okuduktan sonra gördüm ki ortak bir noktaları “bıkmadan usanmadan çalışmaktır”. Onlar gecelerini gündüzlerine katarak çalışıyorlar. İnsanlar bir gece de zengin olmuyorlar, şans sizi sadece belirli bir noktaya kadar getirir. Bundan sonrası ise tamemen sizin çalışma azminize bağlıdır. Ne kadar çok çalışırsanız o kadar çok şans elde etmiş olursunuz.





Michael Jordan’nın uzun süre anrenörlüğünü yapmış olan Phil Jackson’a göre, 3’lükleri pek de beklenildiği standartta olmadığı için, sezon dışında ki zamanalarda, hergün, yüzlerce defa bunun antremanını yaptı. Neticesinde ise tarihin en ölümcül 3’lü atışçısı oldu.

 

3-Büyük hayaller kurun

Hayal uyurken değil, uyanıkken gördüğündür.

Sıradan ve başarılı insanın arasındaki belirgin farklardan biri de hayallerdir. Sıradan bir kişi belirli bir noktadan sonra hayal kurmayı bırakır ve o anda içinde bulunduğu yaşamdan tatmin olurken başarılı insan bir adım daha ileri gidebilmek için arayışa geçer. Kendilerine yeni hedefler koymak adeta bitmek bilmeyen bir açlık duygusu gibidir.

Hayal kurma ve canlandırma kuvvetli bir itici güçtür.

 

4-Risk Alın

Sadece %1’lik bir oran toplumda risk almaya cesaret gösterirken diğer %99’u ise halihazırda işlemekte olan bir sistemde kendini güvene almaktadır. Haliyle sadece %1’i başarı hikayesini yazabilmektedir.

Başarılı insanların bir diğer önemli özelliği de kendilerine olan güvenleridir. Onlar, yapmakta olduklarına inanırlar. Bu insanlar, yaşamları boyunca bazen büyük kararlar vermek zorunda kalmıştır, hatta bazen sahip oldukları her şeyi riske atmışlardır.


Bill Gates, Mark Zuckerberg ve Steve Jobs’un iki ortak noktası vardı. Birincisi hepsi multi-milyarder olmaları ve ikincisi de üniversiteyi tamamlamamış olmalarıydı. Hepsi, dünyanın en prestijli Üniversitelerinde okumuş ancak diplomalarını almadan da ayrılmışlardır, oldukça büyük bir risk. Ancak onlar bu riski göz önüne aldılar ve şu anda dünyanın en başarılı insanları konumundalar.



 

5-Yaptığınız işe tutkunuz olsun

1 tutkulu insan, 40 ilgisiz insandan daha iyidir (E.M.Forster)

Sorunları atlatmamıza yardımcı olan ve hedeflerimize ulaşmamızı sağlayan en kuvvetli duygudur tutku. İnternette yapılan bir ankete göre zengin sınıfının %80’i tutkusu ile o noktaya gelmiştir. Facebook’un yaratıcısı Mark Zuckerberg demiş ki “tutkunuzu takip edin, en sonunda zengin olmasanız bile, sevdiğiniz işi yapacaksınız.”

 

6-Sabırlı olun

Her sanatçı başlangıçta bir amatördü. Başarı bir günde elde edilmiyor, zaman alır ve hatta bazen yıllar bile sürebilir.

Çoğu insan bir süre denedikten sonra istedikleri gibi gitmediği için pes ederler. Oysa başarı tek gecede elde edilmez, bunun için her hangi bir bir kestirme yol da yoktur. Kısa yollar, basitleştirilmiş yöntemler aramaktan vaz geçin ve başarının zaman alacağını kabul edin.




 

7-Tavrınız kesin olsun

Rüzgarın ne taraftan eseceğini bir belirleyemeyiz ancak yelkenimizle ne yapacağımıza bir karar veririz.

Hayatta bazı konular hakkında bizim hiçbir kontrolümüz yoktur. Bazen istemediğimiz ve kontrol edemediğimiz olaylarla karşı karşıya kalırız. Ancak “tavır” başarılı insanları ileriye götürür.

 

8-Başarısızlıktan korkmayın

Her başarısızlık, başarıya ilerleyen yolda bir basamaktır.

Başarısızlık insanın en zor hazmettiği konulardan biridir, bir çok kişi bu durumu erken yaşlarda yaşamak zorunda kalır ve bir çoğu da o anda pes ederek geri çekilir. Ancak başarısızlık aslında öğrenilmesi gereken bir öğretidir başarıya ilerlerken. Başarısızlığı atlatanlar sadece başarılı olurlar.

 

Meşhur hatalar:

https://www.youtube.com/watch?v=zLYECIjmnQs 



9-Planlarınız olsun

Görünmezi, görünür yapan belirlenen hedeflerdir.

Tüm başarılı insanlar ne istediklerini ve hedeflerini biliyorlardı ve tüm enerjileri ile elde etmek istedikleri hedefe kilitlendiler.

 

10-Başkalarının ne düşündüğü umurunuzda olmasın

Başarılı zihinler fikir tartışır

Sıradan zihinler olayları tartışırlar

Küçük zihinler insanları tartışırlar

 

Başarılı insanlar başkalarının kendileri hakkında ne düşündüklerini umursamazlar. Özel olabilmek için, sıra dışı birşey yapmanız gerekir. (Convention Path) Alışıla gelmiş yolda ilerlerken, bunun dışına çıkanlara toplum tarafından verilen öğüt her zaman “olmaz o iş... çok uzun soluklu bir iş, olmaz” şeklindedir. Ancak başarılı insanlar yapmakta olduklarından son derece rahat oldukları için bu söylemlerden etkilenmezler. Yani siz de kendinizi olumsuz düşünce sahibi, sizi durdurmak isteyen ve/veya hayal gücünüzü eleştirmeye kalkan çevrelerden uzak tutun.

 

 


Sonuç;

Başarılı olmaktansa, değerli olmaya çalışın (Albert Einstein)

Başarının ardından koşmayın, hedeflerinizi planlayın ve çok çalışın, bir gecede değil ama başarı er geç sizin olacaktır.

 

Peki hedeflerinizi elde edebilmek için yapacaksınız?

Diğer Gül Gürsoy

Yetki mi sorumluluktan, sorumluluk mu yetkiden?

Yetki mi sorumluluktan, sorumluluk mu yetkiden?İnsanların karakterleri nasıl birbirinden farklıysa, iş yapış biçimleri de çeşit çeşittir. Kimisi iş tanımı dâhilinde hareket etmek ister, daha fazlasını...

WORKSHOP

WORKSHOP Workshop'lar umut veren etkinliklerdir. Çok büyük sözlerle satılırlar ancak sözler çoğu zaman öğrencilerin eğitimcinin uzman bir eğitimciden uzak olduğunu anlamasıyla hayal kırıklığı ile neti...


KOPYA ÇEKMEYE İZİN VAR!

KOPYA ÇEKMEYE İZİN VAR! Başarılı insanların ardından bakıp kendini mutsuz hissetmektense, onları örnek almak gerekir. Düşünüldüğünde; herkezin çevresinde muhakkak bir tane “WOW! Ne müthiş bir insan!” ...


ŞİKAYET ETMEYİ BIRAK!

ŞİKAYET ETMEYİ BIRAK! İki aylık müthiş bir tatil sonrasında tekrardan işbaşı yapmaya hazırlandığım bu dönemde bir İnsan Kaynakları, Eğitim ve Kalite Direktörü olarak gördüğüm manzara beni şaşkına uğra...


MARKA NEDİR?

MARKA NEDİR? Workshoplarımda birçok kişihayallerinden bahsederken hep “kendi şirketimi kurmak istiyorum…”; “kendi Restoranımı açmak istiyorum…”; “aile şirketini devir alacağım…” gibi düşüncelerini pay...


İŞİNDE İYİ “OLMA”

İŞİNDE İYİ “OLMA” Evet, doğru okudunuz işinizde iyi olmayın. İnsanlar işlerinde iyi oldukları için uzun seneler eziyet çekmiştir. Çünkü işinde iyi olana duyulan güven duygusu, farkında olmadan baskı y...

KÖŞE YAZARLARI