İŞİNDE İYİ “OLMA”

İŞİNDE İYİ “OLMA”

 

Evet, doğru okudunuz işinizde iyi olmayın. İnsanlar işlerinde iyi oldukları için uzun seneler eziyet çekmiştir. Çünkü işinde iyi olana duyulan güven duygusu, farkında olmadan baskı yaratmıştır.

 

Bazılarınızı duyar gibiyim şu anda “Çocukta yaparım, kariyer de…” haha! Bir düşünün bakalım ve tanığınız ama gerçekten tanıdığınız kaç kişi var bunu sağlıklı bir şekilde başarmış olabilen, bir sayın. Kariyerine ara vermek zorunda kalan, herkese vakit ayıramadığı için arkadaş çevresini küçülten, aile ile olan hafta sonu yemek buluşmalarına vakti olmadığından bahaneler uyduran, bir fincan taze çekilmiş kahvenin tadını acelesi olduğu için duyamayan…

 

Kariyer odaklı iseniz işiniz çok zor. İş ortamında gerçekten ama gerçekten dişinizi sıkmanız gerek. Zira işinizin kendi ne kadar iyi olursa olsun, karşınızdakinin bakış açısı hiçbir zaman sizi kendi kadar değerli görmeyecektir ve sizden beklentileri olacaktır.

 

Dünya’nın değişik yerlerinde çalışma fırsatını yakaladığım gibi, Eğitimci kimliğim nedeniyle çok farklı kültürleri Workshop’larımda ağırlama şansım da oldu. Değil çalışma ortamında, sadece eğitim salonunda yaşanan, katılımcıların birbirleri ile olan “etkili konuşma teknikleri” veya “geri bildirimleri” bile bir kitap yazmaya yeter.

 

Bu bağlamda araştırmacı Christy Zhou Koval, Ph.D. adayı ve bu alanda ilk araştırmacı yazar bu ayki Journal of Personality and Social Psychology’de yayımlanmış olan yazısında der ki: “İnsanlar hep yüksek oranda kendini kontrol etme becerisine sahip olmanın iyi bir şey olduğundan bahsediyorlar.” Birçok açıdan iyi bir şey, zira: “Hedefini belirleyen, istediğini elde eder. Bu da Onları iyi birer partner haline getirir” der. Maddi açıdan da rakiplerine göre daha iyi durumda olmalarının yanı sıra, sağlıklı yaşam tarzları yerindedir ve genelliklede yüksek kalitede bir yaşam stilleri vardır.

 

Ancak bunların hepsi bir fatura ile bize geri döner… Kendini yüksek derecede-kontrol edebilen insanlar, araştırmanın bulduğu neticeye göre, kendi yeteneklerinin altında ezilirler.

 

Kişi ne kadar özgüven dolu, kendine güvenen birisi de olsa; insanlar bir sebepten dolayı her zaman daha fazlasını bekleyeceklerdir.

 

“Güvenilir olmak güzel bir şey tabii ki ancak, kişiden fazlasını beklemek ise bilinçli veya bilinçsiz; kişinin kendi kendisini yakmasına sebep olabilir” der Koval çalışmasının devamında.




 

Yaşamın balansını tutturmak elbette kolay değil ancak Zaman Yönetimi Workshop’umda detayına indiğimiz hayat fikri şu şekilde "Hayatı bir oyun gibi düşünelim ve 5 adet topu bir jonglör gibi havada tuttuğumuzu hayal edelim. Bunlar İş, Aile, Sağlık, Arkadaşlar ve İnanç ve siz bunları havada tutmak mecburiyetindesiniz."

 

Çok kısa bir süre içerisinde İş’in bir lastik top olduğunu anlayacaksınız. Düşürdüğünüz taktirde, size geri sekecektir. Ancak diğer 4 top – Aile, Sağlık, Arkadaşlar ve İnanç - camdan yapılmıştır. Bunlardan birini düşürdüğünüz taktirde ya çatlayacak, ya çizilecek, ya hasar görecek ya da tamiri mümkün olmayacak şekilde paramparça olacaktır. Hiçbir durumda ilk hallerine geri dönmeyeceklerdir. Daima bunu bilerek hareket etmeniz gerekir.

 

Turizm sektöründe çalışanlar: “Siz eğer “değer”e değer verirseniz “değerin” bir değeri olur.

 

Siz, siz olun mesleğinizde tabii ki usta olun ama iş çevrenizi de kontrol altında tutun. Siz her şeyden daha değerlisiniz.

 

Belki şu anda Bodrum’da değilsinizdir ama nerede olursanız olun, camı açın ve derin bir nefes alın, bugün bulunduğunuz nokta da olduğunuz için, ailenizin sizin yanınızda olduğu için, sağlığınızın yerinde olduğu için mutlu olun ve bir fincan mis gibi bir kahvenin tadını çıkarın.

 

Diğer Gül Gürsoy

Yetki mi sorumluluktan, sorumluluk mu yetkiden?

Yetki mi sorumluluktan, sorumluluk mu yetkiden?İnsanların karakterleri nasıl birbirinden farklıysa, iş yapış biçimleri de çeşit çeşittir. Kimisi iş tanımı dâhilinde hareket etmek ister, daha fazlasını...

WORKSHOP

WORKSHOP Workshop'lar umut veren etkinliklerdir. Çok büyük sözlerle satılırlar ancak sözler çoğu zaman öğrencilerin eğitimcinin uzman bir eğitimciden uzak olduğunu anlamasıyla hayal kırıklığı ile neti...


KOPYA ÇEKMEYE İZİN VAR!

KOPYA ÇEKMEYE İZİN VAR! Başarılı insanların ardından bakıp kendini mutsuz hissetmektense, onları örnek almak gerekir. Düşünüldüğünde; herkezin çevresinde muhakkak bir tane “WOW! Ne müthiş bir insan!” ...


SİZE 10 SIR VEREYİM Mİ?

SİZE 10 SIR VEREYİM Mİ? BAŞARI NEDİR? Başarının anlamı kişiden kişiye değişir. Biri için "başarı" olan bir diğeri için sadece başlangıç olabilir. O nedenle başarının kesin bir tarifi yoktur. Anthony R...


ŞİKAYET ETMEYİ BIRAK!

ŞİKAYET ETMEYİ BIRAK! İki aylık müthiş bir tatil sonrasında tekrardan işbaşı yapmaya hazırlandığım bu dönemde bir İnsan Kaynakları, Eğitim ve Kalite Direktörü olarak gördüğüm manzara beni şaşkına uğra...


MARKA NEDİR?

MARKA NEDİR? Workshoplarımda birçok kişihayallerinden bahsederken hep “kendi şirketimi kurmak istiyorum…”; “kendi Restoranımı açmak istiyorum…”; “aile şirketini devir alacağım…” gibi düşüncelerini pay...

KÖŞE YAZARLARI