II. Slow Cheese Bodrum Peynir Festivali’nde geri sayım başladı. Anadolu’nun peynir hazinesine ışık tutacak festival, Bodrum, Muğla ve Milas’ta düzenlenecek etkinliklerle zengin bir programa sahip olacak.Festivale Türkiye’nin her bölgesinden 18 yerel peynir üreticisi ile Kos ve Ermenistan’dan üreticiler katılacak. 108 çeşit peynir tadılacak…
II. Uluslararası Slow Cheese Bodrum Milas Peynir Festivali’nde Türkiye’nin farklı yörelerinden gelen üreticilerin kaybolmaya yüz tutmuş yerel peynirleri tadılacak, Ulusal ve yabancı peynirciler, hijyen uzmanları ile çiğ ve kaynamış sütten yapılan peynirlerin yapımı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bakışını, gerçek gıdaya ulaşımın zorlaştığı hayatımızda, ninelerden torunlara aktarılamayan peynir yapımı bilgileri konuşulacak. Çiftçilerin de katılımıyla öğrencilere ücretsiz eğitimlerin verileceği festivalin zengin bir program takvimi var. Bodrum’da peynir yapımları ve peynirli lezzetlerle zenginleştirilen atölyeler düzenlenecek. 4 Mart cumartesi günü düzenlenecek panelde, “Yerel Peynirlerimiz ve Sürdürülebilirliği” konusu tartışmaya açılacak. Doğal ortamlarında, mağaralarda saklanan yüzlerce seneden beri şirden mayası ile olgunlaştırılan, çiğ ve kaynamış süt ile yapılan, desti, tulum, göğermiş gibi unutulmaya yüz tutmuş peynirlerin lezzetleri tadımlarla tüketicilere ulaştırılacak.
Festival kapsamında peynir üretimi gezisi, sergi, belgesel film gösterimi ve kitap imza etkinlikleri de düzenlenecek.
Slow Food gönüllülerinden Eren Artu ve Sevil Arslan Erol, 2-5 Mart tarihleri arasında düzenlenecek II. Uluslararası Slow Cheese Bodrum Peynir Festivali’nde gerçekleştirilecek etkinlikler hakkında basına bilgi verdi.
Festivale Türkiye’nin 7 bölgesinden 18 yerel peynir üreticisinin 108 çeşit geleneksel peynir, 7 çeşit tereyağı, 5 yerel yoğurt ve bir kaymak çeşidiyle katılacağını anlatan Eren Artu, Ermenistan ve Kos’tan da festivale katılım olacağını belirtti.
Slow Food gönüllüsü Eren Artu, festivalin Bodrum, Milas ve Muğla’da gerçekleştirilecek etkinliklerle kutlanacağını belirterek “Türkiye’nin farklı yörelerinden gelen ve kaybolmaya yüz tutmuş yerel peynirlerin, yoğurt ve süt ürünleri üreticilerinin anlatımı ile tadılacağı festivalimizde Slow Food geleneksel ürün kataloğuna Türkiye’den kayıtlı 13 peyinirin 8’i, eşsiz ürün -presidia- ödülünü almış Boğatepe Gravyeri ile Divle obruk mağara peyniri, yanık yoğurt gibi ürünler tadılabilecek. Festival boyunca 18 eğitmen ve 29 konuşmacı peyniri anlatacak. 3 teknik lise ve 2 meslek yüksek okulundan bin civarında öğrenci, uygulamalı peynir eğitimi alacak. Bodrum’da 15 lokantada festival süresince özel peynirli menüler sunulacak” dedi.Etkinlikler, 1 Mart Çarşamba günü Bodrum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Sylvia ve Sinan Sarpkan’ın uygulamalı peynir eğitimi ve Gastronom Pelin Dumanlı’nın sunumu ile başlayacak.
2 Mart Perşembe günü Milas Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Peynirin Tarihçesi anlatılacak ve uygulamalı peynir eğitimi verilecek. Bu etkinlik saat 10.00’da başlayacak. Muğla merkezdeki perşembe pazarı parkında festival katılımcısı geleneksel peynir üreticilerinin peynir tadım ve satış faaliyetleri gerçekleştirilecek. Festialin tanışma ve açılış kokteyli ise akşam saat 19.00’da Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacak.
3 Mart Cuma günü Milas’taki MSKÜ Milas Meslek Yüksekokulunda peynir yapımında şirden mayası kullanımı ve beyaz peynir yapımı konusunda sunumlar verilecek. Aynı gün Bodrum’da da Turgutreis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi7nde Peynir yapımında süt hijyeni ve sütten yapılan peynirlerin insan sağlığına etkileri konulu bir söyleşi var. Bodrum Oasis AVM Sümbül Sokak’taki “Peynir Aşkına” sergisinin açılışı ise saat 19.00’da olacak. Türkiye Sahaflar Birlii Derneği standında peynir konulu kitaplar satışa sunulacak. ENT Restaurant’taki peynirli yemekler atölyesi ise saat 15.00’te başlayacak. La Tapa’da aynı gün Nilhan Aras’ın şarap ve peynir eşleşmesi üzerine sohbet toplantısı olacak.
4 Mart cumartesi günü Oasis’teki etkinlikler saat 10.00’dan itibaren devam edecek. Yazar Şef Hali Vural, Berrin Bal Onur, Neşe Aksoy ve Pelin Dumanlı’nın imza etkinliği Oasis’te saat 16.00’da başlayacak. “Geleneksel Peynirlerimizi Nasıl Yaşatırız” konulu panel Oasis toplantı salonunda saat 19.00’da gerçekleştirilecek.
Festival, 5 Mart pazar günü düzenlenen etkinliklerle son bulacak. Bu kapsamda Marmara Koleji’nde peynir yapımı ve peynirli yemekler atölyeleri düzenlenirken, Kıyıkışlacık Milas keçi çobanlarına bir de gezi düzenlenecek. Geziye katılmak isteyenler saat 11.00’de Bodrum otogarında olabilir. Festival 19.00’da Trafo Bodrum’daki kapanış kokteyli ile son bulacak.
6 Mart Pazartesi günü ise MSKÜ Milas Meslek Yüksekokulunda “Şirden mayası kullanımı” konulu bir bilgilendirme toplantısı olacak.
(Kaynak: wwwbodrumguncelhaber.com)