Türkiye’de 50 yıldır hazır giyim, 20 yıldır da ev dekorasyonu alanında faaliyet gösteren perakende markası Mudo, verimliliği 2 kat artıracak değişim rüzgarı başlattı
Türkiye’de 50 yıldır hazır giyim, 20 yıldır da ev dekorasyonu alanında faaliyet gösteren perakende markası Mudo, verimliliği 2 kat artıracak değişim rüzgarı başlattı. Söz konusu değişim için ünlü tasarımcılar ile iş birliğine giden şirket, 3 yıllık hazırlık kapsamında 5 milyon TL'si online tarafa olmak üzere 35 milyon TL'lik yatırım yaptı. Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Taviloğlu, vitrinlerden ürünlere kadar büyük bir yenilenme sürecine girdiklerini, verimsiz noktaları kapattıklarını ve yeni mağazalara odaklandıklarını anlattı. Şirketteki yenilenme süreci ve hedefleriyle ilgili düzenlenen toplantısında konuşan Taviloğlu, değişim ile birlikte 2014’te 380 milyon TL olan cirolarını bu yıl 425 milyon TL’ye çıkaracaklarını söyledi. Mudo, değişim kapsamında ünlü tasarımcılar ile işbirliğine gitti. Bu süreçte ilk olarak Gamze Saraçoğlu direktörlüğünde kadın koleksiyonu yenilendi. Mudo’nun çizgisini global trendler, kalıplar ve renkler ile birleştiren marka, yeni ürünleri temmuz başından bu yana satışa sundu ve yenilenme sonrası kadın koleksiyonunda satışlar iki kat arttı.
Hazır giyim üssünü taşıdı, 2 milyon TL tasarruf yaptı
Mağazalarda da değişime giden marka bu alanda ise İç Mimar Beliz Sarıyer ile ‘değişimin başlangıcı’ konseptini hazırladı. Marka yine yeni koleksiyonlarında Arzu Kaprol ve Giray Sepin ile işbirliği gerçekleştirdi. Mudo değişim kapsamında hazır giyim üssünü de Avcılar’dan Mecidiyeköy’e taşıdı. Mudo CEO’su ve Yürütme Kurulu Başkanı Barış Karakullukçu, bunun her yıl 2 milyon TL tasarrufun kapısını açtığını söyledi. Bu süreçte verimsiz olan 5 mağazayı kapattıklarını söyleyen Karakullukçu, “Beş mağaza kapattık. Bir taraftan da mağazalar yeni mağazalar açtık. Perakendecilikte en önemli kaslardan biri bu. Her mağazayı her ay sorguluyoruz ve kapatılması gerekenleri kapatıyoruz. 13 tane de yeni mağaza açtık. Şu an 105’i hazır giyim olmak üzere 124 mağazamız var” dedi. Karakullukçu, yenilikler kapsamında metrekare verimliliğini 3 yılda 2 kat artırmak istediklerini kaydetti. Yeni koleksiyonlar sonbahar ile birlikte vitrinlerde yerini alacak. Bu arada marka Turquality kapsamına da girdi. Artık yurtdışı için de hazır hale geldiklerini dile getiren Ömer Taviloğlu, bu yıl Kıbrıs’ta 2016'da ise İran ve Azerbaycan’da mağaza açacaklarını söyledi.
Hazır giyimde yerli üretimin payı %85'e çıktı
Taviloğlu, yılın gerek politik gerekse kur anlamında büyük sıkıntıların yaşandığı bir yıl olduğuna dikkat çekti. Ancak bunlardan da öte perakendecinin önündeki en büyük sorunun ithal ürünlere getirilen vergiler olduğunu dile getiren Taviloğlu, iş yapmayı engelleyici ölçüsüz vergilerin olduğunu söyledi. Taviloğlu, yerli üretim oranının da yüzde 85'e çıktığını söyledi.
(Kaynak: dünya.com.tr)