30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN...
Turizm sektörü temsilcileri bugün açıklanan Turizm Acil
Eylem Planı Destek Paketi'ni değerlendirdi. Turizmciler konaklama sektörüne
daha çok teşvik beklerken, istihdam yükünün azaltılması ve küçük tur
operatörlerine de destek verilmesi gibi konularda paketin eksik kaldığını dile
getirdiler.
"BU PAKET BUGÜNÜ KURTARMAZ"
Bahattin Yücel (TURAD Başkanı)
"Öncelikle bu paket için bir emek harcandığını belirtmeliyim. Maliye ve ekonomi bakanlıkları, Başbakan Yardımcısı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bir araya gelmesi oldukça önemli. Verileceği hesaplanan teşviklerle ilgili bir hesap yapılmış ancak pakette ciddi bir maddi destek yok. Ecrimisil bedellerinin veya turizm tahsisleri için alınan kira katkı bedellerinin ertelenerek üç eşit takside ayrılması gibi çözümler turizmin devam ettiği koşullarda anlamlı olur. Şu anda turizm yapılamıyor. Pakette çevreye duyarlı tesislere su, atık su gibi bedeller için en düşük tarife uygulanacağı vurgulanıyor. Peki tesisler için en önemli kalemler olan elektrik ve yakıt giderleri ne olacak? Bu pakette işletmeleri rahatlatan önlemler göremiyoruz.
Bir diğer önemli konu, benim yazılarımda da sürekli vurguladığım istihdam yönelik tedbirler meselesi. Bu pakette ücretlerden alınan SGK vergi indirimine dönük maddeler de yok. Bu süreçte istihdamın desteklenmesi oldukça önemliydi. 400 bin turist getiren tur operatörleri 100 milyon TL'ye kadar kredi kullanma hakkı getiriliyor. Küçük tur operatörleri ve acentaların günahı ne? Onlar arasında bazı destinasyonlara her yıl düzenli yolcu getirenler var. 6 bin dolarlık yakıt desteğinden bahsediliyor. Bu destek geçen yıl da verildi ama Rus pazarında yüzde 27 düşüş yaşandı. Ayrıca turist uçağa binemiyor ki gelsin!
Dolayısıyla bu paket bugünü kurtarmaz. Burada sorun hükümetin doğru yönlendirilmemesi. Sektör, hükümete doğru bilgiler verememiş gibi görünüyor. Bugün Nato müttefiklerimiz arasında yer alan ülkeler Türkiye'ye yönelik seyahat uyarıları yapıyorlar. Yani bu mesele teşvikle çözülecek bir mesele değil. Ayrıca Türkiye'nin tanıtım gibi de bir derdi yok. Zaten tanınıyor. Kadın cinayetleri, çocuk ölümleri, iç savaş görüntüleri, IŞİD gündemi ile tanınıyor. Başbakan Suriye politikasını değiştirsin tanıtıma öyle çok bütçeler ayırmasına da gerek kalmaz."
"KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İÇİN İYİ BİR BAŞLANGIÇ"
Timur Bayındır (TÜROB Başkanı)
"Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Turizm Acil Eylem Planı'nı sektördeki sıkıntıların aşılması yönünde olumlu bir ilk adım olarak görüyoruz. Kamu ve özel sektörün birlikte aldığı kararlar olarak iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz. Eylem planındaki maddeleri de genel olarak olumlu buluyoruz. Özellikle Başbakan'ın bu yoğun gündemde turizm sektörünün çok önemsendiği mesajı vermesi sektör adına memnuniyet verici. Özellikle eylem planında yer alan 750 bin dolar ve üzerinde gelir getiren tesislerin ihracatçı sayılması ve kredi kullanımına yönelik kararlar başta olmak üzere alınması planlanan tedbirler çok yerinde. Ancak istihdama yönelik de tedbirlerin de hayata geçirilmesini bekliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mahir Ünal'a da bu tedbirlerin alınması konusunda gösterdiği sektörümüze yönelik yoğun mesaisi için ayrıca teşekkür ediyoruz."
"TÜM TARAFLARLA GÖRÜŞMELER SÜRECEK"
Osman Ayık (TÜROFED Başkanı)
"Turizm sektöründe oluşan darboğazın giderilmesi açısından dile getirdiğimiz sorunlardan bazılarının hükümetimiz tarafından dikkate alınarak 'Acil Önlem paketi' olarak 9 madde açıklanmıştır. Bizim açısından sevindirici olan hükümetimizin tüm bileşenleri değerlendirerek çözüm paketi açıklamasıdır. Başbakanımızın bu açıklanın bir giriş olduğunu, diğer değerlendirmelerin devam ettiğini önümüzdeki dönemde tüm taraflarla görüşmelere sürdürüleceğini ifade etmiştir. Bizim için memnuniyet verici olmuştur. 9 madde yönetim kurulumuzda ayrıntılı olarak değerlendirdikten sonra geniş açıklama yapacağız."
"PAKET TATMİN EDİCİ DEĞİL"
Faruk Boyacı (Küçük Oteller Derneği Başkanı)
"Ben pakette istihdamı muhafaza etmek açısından bir şey göremedim. Böyle bir dönemde işletmelerin yetişmiş personeli elinde tutması çok önemli. Açıkçası paket bana tatmin edici gelmedi. Ben burada bakanlığı değil; sektörü eleştiriyorum. Her şey sizin meselenizi ne kadar doğru anlattığınıza bağlı. Tabii ki yapısal değişimlere çok boyutlu ihtiyaç var. Pazarlamadan, yatırımlara kadar pek çok konunun yeniden ele alınması gerektiğine inanıyorum."
"KÜÇÜK TUR OPERATÖRLERİ DE DESTEKLENMELİYDİ"
Yavuz Torunoğulları (FETOB Başkanı)
"Sektör olarak talep ettiğimiz ve TÜROFED olarak sunduğumuz bazı önerilerin pakette yer alması sevindirici. Özellikle ihracatçı statüsünün gündeme gelmesi, banka borçlarının yapılandırılması hususlarının dikkate alındığını görüyoruz. Konaklama tesislerinden alınan katkı paylarının ertelenmesinin de önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak tabii Sayın Başbakan'ın söylediği gibi yapısal değişikliklerin ne olacağı çok önemli. Örneğin yatırımların disipline edilmesi konusu bunların başında geliyor. Pakette yer alan 400 bin pax üreten acentalara dönük kredi desteğinin aslında orta ve küçük ölçekteki tur operatörlerine de verilmesi gerektiğini ve böyle bir dönemde onları yaşatmanın daha önemli olduğunu düşünüyorum.
"TUR OPERATÖRLERİ ÖDEME YAPMIYOR"
Aslında pakette konaklama sektörünü doğrudan ilgilendiren konular yok. SGK'ya dönük vergi indirimi beklentimiz vardı. Belki bazı konular yapısal reform içinde ele alınabilir. Genel anlamda teşekkür ediyoruz. Tabii şu anda rezervasyon akışı çok düşük. Biz ne kadar önlem alıp paket açıklasak da güvenliğin olmadığı bir yere turist gelmez. Tur operatörleri şuanda ön ödeme yapmıyor. Beklemedeler. Bugün yaşanan sıkıntılar Mart sonunda daha net görülecektir."
"DAHA RADİKAL ÇÖZÜMLERE İHTİYAÇ DUYUYORUZ"
Burhan Sili (ALTİD Başkanı)
"Sayın Başbakanımızın açıklamış olduğu turizm destek paketi ile ilgili olarak öncelikle Türkiye'mizin içinde bulunduğu yoğun gündem içerisinde kısa sürede hazırlanan ve kamuoyuyla paylaşılan önlemler için müteşekkiriz. Konaklama sektörü olarak mevcut durumda daha radikal destek ve çözümlere ihtiyaç duymakta isek de yine açıklamada Turizm Bakanlığımızın üzerinde çalıştığı ifade edilen yapısal çözümler içerisinde daha da etkin çözümlerin ve desteklerin ele alınacağına inanıyoruz."
"İSTİHDAM YÜKÜNÜN AZALTILMASI BEKLENTİLER ARASINDAYDI"
Ali Kızıldağ (POYD Başkanı)
"Sektörün beklentisi KDV ve ÖTV oranlarının indirilmesi hatta sıfıra yaklaştırılması yönündeydi; ayrıca istihdam yükünün azaltılması da beklentiler arasındaydı fakat paketten çıkmadı. Böyle bir paketin açıklanması moral açısından olumlu. Bizim için sürdürülebilir olmak ve elde edilen kazanımları korumak çok önemli. Bu yaşadığımız kriz sürecinde yapılacak ne varsa yapılması gerektiğini düşünüyorum. Öte yandan kamu yöneticilerinin sektörle ilgili kafa yorduğunu görmek sevindirici."
"MEVZUATLARIN NASIL UYGULANACAĞI ÇOK ÖNEMLİ"
Mehmet İşler (ETİK Başkanı)
"Bu paket genelde sektör açısından olumlu, ama yeterli değil. Bu açılımların altının nasıl doldurulacağı, mevzuatın nasıl uygulanacağı önemli. Bu paket genelde sektör açısından olumlu, ama yeterli değil. Hükümetin turizm acil eylem desteklerini bir paket halinde açıklaması sektörümüzü memnun etti. Yine de hükümetin turizmcilere yönelik ilgisini, turizmcilere yönelik bir çalışması olduğunu da görmüş olmak bizi memnun etti, moral verdi. Açıklananların çoğunu da olumlu buluyoruz. Ancak, bu başlıklar halinde sıralanan bu açılımların altının nasıl doldurulacağı, mevzuatla nasıl destekleneceği ve mevzuatın nasıl uygulanacağı çok önemli.
"SGK BEKLENTİMİZ VARDI"
Bizim bir de SGK ile ilgili bir beklentimiz vardı, istihdama yönelik olarak. Bununla ilgili hiç açıklamanın olmaması bize biraz eksik geldi. Açılımların bu bacağı eksik kaldı. Bir de ÖTV'nin düşürülmesi gibi vergisel anlamda ıslah istemiştik. Zamanında ödenmeyen vergilerle ilgili ceza yaptırımlarının biraz yumuşatılmasını istemiştik. Bu konuda da bir şey görünmüyor. Paketin alt açılımlarını, mevzuat açılımlarını, sahaya nasıl yansıtılacağını görmemiz lazım. Antalya ve Muğla'ya hem tarifeli hem tarifesiz seferleri destek verilirken İzmir'de sadece tarifesiz seferlere destek verilmesi eksikliktir, bunun da bu arada düzeltilmesini talep ediyoruz."
"ŞEHİR OTELLERİ CİDDİ KAN KAYBI YAŞADI"
Ali Can Aksu (İstanbul POYD Başkanı)
"Başbakanımızın açıkladığı Turizm Acil Eylem Planı bir nebze de olsa turizm sektörünü mutlu etti. Ancak turizmin genel sorunları ve çözüm noktasında sıkıntılarımız devam ediyor. Aslında sorun, sorunun kaynağının tam olarak tespit edilememesinden kaynaklanıyor. Sorunun ana kaynağı sadece Rusya krizi ve bundan etkilenecek resort turizmi değil. Şehir otelciliği ciddi anlamda kan kaybı yaşadı. Bu yıl geçmiş yıllara oranla % 80'e varan iş hacminde daralmalar söz konusu. Pek çok kalifiye eleman işinden oldu veya işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Biz İstanbul Profesyonel Otel Yöneticiler Derneği olarak pakette işin istihdam noktasına dönük maddeler de bekledik. Umarım yapısal çözüm kısmında bu sorun yeniden ele alınır. Ancak ben yine de hükümetimizin bu yaklaşımını olumlu buluyor; emeği geçenlere teşekkür ediyorum."
"KISA VADEDE PANSUMAN OLACAK"
Murat Toktaş (KATİD Başkanı)
Geçen sene başlayan uçuş desteğine ilaveten yapılan bu yeni desteklerin değerlendiren TÜROFED Yönetim Kurulu üyesi Murat Toktaş, "Sahil şeridindeki tesislerimizin ecremisil ödemelerinin ertelenmesi, çevreye duyarlı tesislere daha evvelden verilen enerji desteği hariç, su ve atık su konusunda da indirimden yararlanması, turizm limanlarının Ekonomi bakanlığı desteklerinden yararlanacak olması ve özellikle konaklama tesislerinin bankalara olan borçlarının geri ödemesinde yaşayacağı sıkıntılarda ise yeni yapılandırma ve ödemesiz yeni planlar kısa vadede biraz pansuman olacaktır" dedi.
"HÜKÜMET GEREKENİ YAPTI TOP TURİZMCİDE"
Murat Demir (ÇUKTOB Başkanı)
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 2016 Turizm Eylem Planı'nı değerlendiren Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Murat Demir açıklanan eylem planı ile turizmcilerin bir nebze de olsa rahat bir nefes alabileceğini belirterek, 2016 yılında turizm sektörü eski günlerine kavuşturmak istediklerini söyledi.
Terör eylemleri sebebiyle karizmasını yitiren Türk Turizmi'nin 2016 yılında canlanacağına olan inancını da dile getiren Başkan Demir, "Hükümet açıkladığı eylem planı ile turizmcinin ve turizmin eski günlerine dönebilmesi için gerekeni şimdilik yapmıştır. Artık top turizm sektöründedir. Turizm yatırımcısı Türk Turizminin eski şaşalı günlerine kavuşabilmesi için taşın altına elini koymalı ve farklı pazarlara yönelmelidir. Tatilcilere ülkemizde güvenli bir şekilde tatil yapacağını hissettirmek ve Türkiye'de kendi evlerindeymiş gibi ağırlanacağını aşılamak gerekmektedir. Bu konuda da turizmcimizin gereken hassasiyeti göstereceğine inancım tamdır" ifadelerini kullandı.
"BU PLANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"
Mehmet Şahin (ALTSO Başkanı)
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 2016 Turizm Eylem Planı'nı değerlendiren ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, Yeni eylem planının bakanlığa ilettikleri ve içinde torba yasa talebi de olan raporla örtüştüğünü söylerken, planın kaygı içindeki sektöre moral verdiğini söyledi. Başkan Şahin, "Sayın Başbakanımızın açıkladığı Eylem Planı, bizim de üzerinde çalışarak, Alanya'mızın gururu Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu vasıtasıyla Kültür ve Turizm Bakanımıza ulaştırdığımız rapor ile büyük ölçüde aynı. Buradan hükümetin planı yaparken sektörü iyi analiz ettiği fikrini çıkartabiliriz. Bundan sonra artık bu planın takipçisi olacağız. Yine bizlere sektörden gelen talepleri de ilgili bakanlıklara iletmeye devam edeceğiz" dedi.
"PAKETTE BİZİM İÇİN TEŞVİK YOK"
Hüseyin Kırk (OTSAD Başkanı)
"Son yıllarda Ortadoğu pazarı öne çıkmaya başladı. Arap turistler gerek sağlık turizmi gerekse iş ve alışveriş amaçlı Türkiye'ye dönük pek çok seyahat gerçekleştiriyor. Bakıldığında Antalya rakamları düşerken İstanbul'da artış var. İşte bu Ortadoğu pazarının gücünü gösteriyor. Ancak biz bugün açıklanan pakette özellikle bu pazar için çalışan acentalara dönük bir teşvik göremedik. 400 bin turist getiren tur operatörlerine destek açıklanıyor; oysa 125 acenta Ortadoğu pazarından 800 bin ziyaretçi getiriyor. İrili ufaklı ölçekteki acentaların desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca sezon aylarında Ortadoğu'dan gelecek turistlere havayolu şirketleri faiş fiyat veriyor. Bunun gibi pek çok sıkıntımız var. Bu konularda çözüm bekliyoruz."
"OTELCİLER BU PAKETTE DAHA ÇOK YER ALMALIYDI"
Hüseyin Aslan (GATOB Başkanı)
"Başbakanımız Ahmet Davutoğlu açıklamış olduğu turizm eylem planını Güneydoğu Anadolu Bölge Turizmcileri olarak olumlu değerlendiriyoruz.Fakat programda otelcileri yeterince göremedik. Otelcilerin de bu planda daha çok yer vermesi gerekiyordu küresel turizmin son durumunu değerlendirdiğinde eylem planını Türk turizm geleceğine faydalı olacağını öngörüyorum."
(Kaynak: turizmdebusabah.com)
BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREKBitez Koyu içinde her mevsimde denize açılmanın, ekip arkadaşlığı kurmanın, kürek çekmenin tadını öğrenmek çok kolay.KÜREKTE BULUŞALIMInstagram: bodrumkurekbite...
Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vardar, "Yurt dışı talep çok fazla olduğu için 2019'da fiyatlar çok artacak. Şu anda erken rezervasyonlarda Ege'de yüzde 35, Akdeniz'de yüzde 45 artış var" dedi.Jolly ...
Yabancıya konut satışında ilk kez 30 bin bandı aşıldı, aylık bazda da ilk kez 6 binin üzeri görüldü. Sektör temsilcileri hedefin 40 bin olduğunu dile getirdi.Yabancılara konut satışında tarihi zirvele...
Booking.com Başkanı ve Üst Yöneticisi Gillian Tans, "Türkiye’deki hizmetlerimizde yaşanan sıkıntılara çözüm bulabilmeye yönelik Türk hükümetiyle temas halindeyiz. Umarım yakın gelecekte vergi konusund...
TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Bugünden 2019 yılına yönelik ön satışlardan olumlu sinyaller geldiğini söyleyebiliriz. İspanya'nın gerileme yaşadığı pazarlardan Türkiye’ye bir kayış olmasını bekliyoruz...