GÜRÜN; DSİ TARAFINDAN YAPILMASI GEREKEN İŞİ MUSKİ OLARAK ÜSTLENDİK

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, geçtiğimiz hafta Torba Kavşağı'nda patlayan su isale hattında inceleme yaptı. 


(Kaynak: kenttv.net)

Dr. Osman Gürün, ekiplerin 24 saat boyunca çalıştığını ve suyun önümüzdeki cumartesi günü verileceğini söyledi. 

Kamuoyunu bilgilendirmek adına bazı doğruların paylaşılması gerektiğini ifade eden Gürün, "bu hat DSİ tarafından, uzun vadeli Bodrum'un su ihtiyacını karşılamak üzere çözüm diye yapılmış bir hat. Bu hatta kullanılan boruların nitelikleri ve kalitesi dayanıksız olduğu için çok ama çok patlak meydana geldi" dedi. 

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Bodrum'da DSİ tarafından yapılmış olan hatta 447 patlak olduğuna dikkat çekerek "DSİ'ye bu patlaktan sonra müracaat ettiğimizde "hiçbir şekilde elimde müteahhit yok, yeniden ihaleye çıkarsam inşaata bir aydan önce başlayamam" dedi. Bunun üzerine DSİ'den yazılı olarak sizin adınıza biz yapmak istiyoruz, bayrama bunu yetiştirmek istiyoruz dedik. DSİ müteahhidi tarafından yapılması gereken işi MUSKİ olarak üstlendik. Bunu üstlenmemiz buradaki bütün bu hataların eksiklerin, yanlışların MUSKİ tarafından yapılmış gibi ona rücu edilmesi çok büyük bir haksızlık" ifadelerini kullandı. 

"DSİ'nin ciddi bir şekilde bu işe eğilip kış mevsimi boyunca yanlış ve yapılan testlerde niteliksiz olduğu tespit edilen boruları süratle değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak "bunu yapmadığı takdirde Bodrum'da her gün her hafta su patlağı ve susuzluk çekilecektir" şeklinde konuştu. 

Geçtiğimiz hafta Torba Kavşağı'nda patlayan su isale hattındaki çalışmaları yerinde incelemek üzere bölgeye geldi. Gürün'e CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen ve Bodrum Belediyesi Meclis üyeleri eşlik etti. 

İncelemenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün vatandaşın haklı olarak bir an önce suyunu istediğini anlatarak şunları söyledi: 

"Ben de susuz kalsam, kim yaptı neden oldudan çok ne zaman su gelecek onun derdine düşerim. Çünkü bu yaz mevsiminde dışarıdan buraya gelenler, bu ayda tatilini yapanlar, müesseselerimiz su gibi elzem bir şeyin yokluğunu en acı bir şekilde yaşıyor ve dolasıyla da kimin yaptığı, neden yaptığı değil, ben bir an önce suyumu istiyorum diyor. Bu insani bir davranış. Aynı şekilde ben de olsam ben de aynı şeyi söyleyebilirim. 

"Kamuoyunu bilgilendirmek adına bazı doğruların basın mensupları vasıtasıyla, mutlak suretle intikal ettirilmesi lazım ve durumumuzu size anlatmamız gerekiyor" Gürün konuşmasına şöyle devam etti: 

"Bildiğiniz gibi burası DSİ tarafından ve uzun vadeli Bodrum'un su ihtiyacını karşılamak üzere çözüm diye yapılmış bir hat. Bu hatta kullanılan boruların nitelikleri ve kalitesi dayanıksız olduğu için çok ama çok patlak meydana geldi. Daha önceki dönemde Güvercinlik'te devamlı yolu kapatan hatta çok şükür büyük bir kaza olmadan atlattığımız büyük su patlakları oldu. Bunun üzerine DSİ bu 17 kilometrelik hatta kullandığı boru tipi değil, çelik boru koymak suretiyle burayı düzeltmeye çalıştı. Bunu yaptıktan sonra maalesef bin 200 metrelik kısmın değişimini ihale içinde olmasına rağmen ihaleden çıkartıyor. Neden çıkartıyor; buradaki mülkiyetle ilgili sorunlar nedeniyle çıkartıyor. Arkamızda gördüğümüz tesis yola mülkiyet olarak yol sınırına kadar kendi sınırında ama önündeki kısım dere yatağı arkadaşlar. Borular 2 metredeyken bu dere yatağının doldurulması nedeniyle boruya ulaşmak için 11 metre aşağı inmek durumunda kaldık. Ayrıca acil el atmayla buranın istimlak edilmesine karşı açtığımız dava devam ediyor.Bodrum Belediyeler Birliği DSİ'nin talebiyle geçici kabulle bu tesisi biz göreve geldiğimizde almıştı. Ama gerek Bodrum Belediyemizin, gerekse bizim hatla ilgili tüm eksiklikleri DSİ'ye bildirmiş olmamıza rağmen bununla ilgili radikal bir karar alınmadı. Şu anda Bodrum'da DSİ tarafından müteahhit tarafından yapılmış olan hatta 447 patlak oldu." 

BURADAKİ İŞİN DSİ TARAFINDAN YAPILMASI GEREKİYORDU! 

Buradaki işin DSİ tarafından yapılması gerektiğini anlatan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Burası dahil olmak üzere ihaleye çıktı ama buradaki mülkiyet nedeniyle bin 200 metrelik bölüm yenilenmedi, çelik boruyla değiştirilmedi. Yani burada patlağı daha önce olduğu gibi her an bekleniyordu. DSİ bu patlaktan sonra müracaat ettiğimizde "hiçbir şekilde elimde müteahhit yok, yeniden ihaleye çıkarsam inşaata bir aydan önce başlayamam" dedi. Bunun üzerine DSİ'den yazılı olarak sizin adınıza biz yapmam istiyoruz, bayrama bunu yetiştirmek istiyoruz dedik. DSİ müteahhidi tarafından yapılması gereken işi MUSKİ olarak üstlendik. Bunu üstlenmemiz buradaki bütün bu hataların eksiklerin, yanlışların MUSKİ tarafından yapılmış gibi ona rücu edilmesi çok büyük bir haksızlık. Herkesin şunu bilmesi lazım MUSKİ eğer bu konuda hatalıysa kendi hatasını söyleyecektir. Ama herkesin kendi hatasını yüklenmesi gerekir. Burada kamuoyunu yanlış bilgilendirerek MUSKİ'yi ve Büyükşehir'i gerçekten haketmediği şekilde eleştiriye tabi tutulmasını temin etmek büyük bir haksızlıktır. Başka bir kelime kullanmak istemiyorum." 

Gürün Yarımada'ya suyu ulaştırabilmek için 24 saat çalıştıklarını kaydederek şöyle devam etti: 

"Biz 24 saat itibariyle ve gördüğünüz 9 araçla kayalıkları delmek suretiyle çalışıyoruz. 50 metremiz kaldı. Onu inşallah yarın bitireceğiz. Bu borular piyasada yok. Biz fabirkaya özel olarak rica ederek, fabrikadan imalata geçmesini bize acilen boru göndermesini istedik. Çok şükür ikna ettik, bu borular imal edildi, yarın da 6 kamyon borumuz gelecek. 7 yüz metre için gerekli olan miktar temin edilmiş olacak. İnşallah suyumuzu cuma veya cumartesi günü, üst kotlar dahil olmak üzere bu hattın işletilmesiyle Bodrum'a vereceğiz. Bodrumumuzu ve misafirlerini suyuyla, güzelliğiyle karşılanmasını sağlamaya çalışacağız." 

HATLAR BİZE DEVREDİLMEDEN ÖNCE DE PATLAKLAR OLUYORDU 

Basın mensuplarından halkın doğru bilgilendirilmesini rica eden Dr. Osman Gürün bozuk hat ve yenilenen kısımla ilgili DSİ'nin kendilerine toplam olarak 107 milyon lira borç çıkardığını kaydederek şöyle devam etti: 

"Size basın bültenleriyle madde madde verdiğimiz süreci iyi değerlendirin ve kamuoyuna doğruyu ve doğru bilgiyi aktarın. Rica ediyorum. bütün hatalar zinciri birikerek buraya gelindi. Bunu yaptıktan sonra herşey bitmiyor. Biraz önce başkanımın da söylediği gibi hatlarda bize devredilmeden önce patlaklar oluyordu. Eğer bu hatlar değiştirilmezse bu patlaklar olmaya devam edecek. Onun için kesin kabulumu biz kesinlikle yapmıyoruz. Belediyeler birliği o zaman mecburdu. DSİ dayattı; "sen geçici kabulünü yaptın, al devral" dedi. Ben kesin olarak kabul etmiyorum, özürlü mal almak istemiyorum. Yapılan yeni hatla beraber, yanlışın doğrultulması için yapılan yeni yatırımla birlikte 107 milyon liralık bir hesap çıkarılıyor. Bu bozuk hat ve yenilenen kısımla ilgili toplam olarak DSİ bana 107 milyon lira borç çıkarıyor. Ama sistem bu." 

DSİ'NİN NİTELİKSİZ OLAN BU BORULARI ACİLEN DEĞİŞTİRMESİ GEREKİYOR, AKSİ HALDE YİNE PATLAR 

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, buradaki bu hattın acil olarak bayrama yetiştiriliyor olması, buradaki sorunun tamamen ortadan kalkacağı anlamına gelmediğinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı: 

"DSİ'nin ciddi bir şekilde bu işe eğilip kış mevsimi boyunca yanlış ve yapılan testlerde niteliksiz olduğu tespit edilen boruları süratle değiştirilmesi gerekiyor. Bunu yapmadığı takdirde Bodrum'da her gün her hafta su patlağı ve susuzluk çekilecektir. Rakamlara baktığınızda bu patlaklar bin 500 küsur saat bir su kesintisine sebep olmuş. Rakamlar orada var. Dikkatinizi çekiyorum, alelade bakım olmadı, dikkat edilmedi, şeklinde değil, elimizdeki tesisat bu. Bu tesisatın standartlara uygun olarak, DSİ tarafından tekrar ihale edilerek tüm tesisatın, isale hattının değiştirilmesi ve uygun hale getirilmesi lazım. 3 gün sonra yine patlak olabilir. Bu patlağın neden meydana geldiğini lütfen halkımıza anlatın. Susuzluk fevkalade kötü. Bu arada Büyükşehir, Mehmet Başkan, MUSKİ vediğerlerine suç atmakla bu sorunu anlamak ve çözmek mümkün değil." 

"Ben buradan DSİ'yi yapmış oldukları isale hatlarının standartlara uygun hale getirilmesi için acil harekete geçmesini rica ediyorum" diyen Gürün şöyle devam etti: 

"Bunu yapmadığımız takdirde Bodrum bunu yaşamaya devam edecektir. Ben görebe geleli 2 buçuk sene oldu. Bunlar 2 buçuk sene önceden yapıldı ve bu hat bize büyük vaadlerle teslim edildi. Yaşadığımız hadise tamamen imalaat hatasına bağlıdır. 17 kilometrelik hattı alan müteahit iflas etmiş ve kaçmış durumda. Bunun çözümü ben değilim. Ben halkımız susuz kalmaması için 24 saat gördüğünüz kayalıkları kırarak isale hattını açıyoruz. Valimize, Orman Bölge Müdürümüze teşekkür ediyorum. Bu hattın ormanın içinden geçmesi için gerekli yetkiyi kullandılar ve bize Bodrum'un susuz kalmaması için kazın dediler. Örnek olarak size yarılan boruları gösterebiliriz. Buna MUSKİ olarak benim toprağın üstünden yapacak bir şeyim yok. Patladığı zaman en kısa sürede bunu yerine koymaya çalışıyorum. Lütfen bu gayretimizi çöpe atmayın. Kimin bunu yapması gerektiğini, düzeltmesi gerektiğinin adresini tarif edelim ve hep beraber "Lütfen" diyelim. Lütfen hattımızı nitelikli hale getirin. Birilerini suçlamakla Bodrum'un su patlağı sorunu çözülmez. Hiç kimseyi aldatmamamız lazım. Bana Bir şey denmesin, suç onda olsun diye kapının arkasında başkasını suçlu olarak göstermemek gerekiyor. Bu çok dürüst bir hareket değil, herkes gerçeği biliyor ama başka türlü söyleniyor. Hepinizden ricam lütfen halkımıza bunu anlatın ve adresin nerede olduğunu ve kimin buna müdahele etmesi gerektiğini herkesin kendi alanı içinde bu kurumu, bu mekanizmayı bir an önce harekete geçirmemiz lazım. Eylül ayındayız, ekimden itibaren inşaat başlarsa patlak olan her yer yenilenebilir. Bir an önce bunun yapılması gerekiyor. Ondan sonra 7 yüzlük hattımla, 5 yüzlük hattımla ben Bodrum'u sıyla besleyebilirim." 

Bodrum'un yeni su kaynaklarına, yeni barajlara ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Gürün sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Ama şunu da itiraf etmem lazım; şu anda 50 yıl denilen su yaptığımız hesaplapra göre 50 yıllık değil. Bizim yeni su kaynaklarına, yeni barajlara ihtiyacımız var. Uzun vadeli olan konuyu da sizlerle konuşurum. Yani bir konu anlatılıyor, ama elimize hesap kitap aldığımızda, çarpıp böldüğümüzde onun öyle olmadığını görüyoruz. 50 yıl madem bana su verdi, neden benim suyumu vermiyorsunuz diyor vatandaş haklı olarak. Böyle bir şey yok. Bunun hesaplarını kitaplarını, bütün yazışmalarını, kimlere ne yazdık, nerede kimlerin hatası var bütün evraklarıyla size. Benim tek bir ricam şu; suyun siyaseti olmaz. Su gibi bir konuda herkes üzerine düşeni yapacak. Biz burada ben karışmam kardeşim DSİ yapsın demedik. Kardeşim yapamıyorsan bana müsaade et ben yapacağım dedik ve onu yapıyoruz burada. Sorumluluğumuzu aldık. Ama herkes sorumluluğunu alacak. Birbirimizi aldatmayalım, dürüst olalım samimi olalım, halkımıza doru bilgiyi verelim ve herkes fısır fısır değil açık olarak bunu konuşsun. İnsan çok üzülüyor. Bu kadar gayret safediyorsunuz ama kapı arkasında başka şeyler konuşuluyor. Bunlar ayıp. Çok üzgün olduğum için belki ilk defa böyle bir röportajıma şahit oluyorsunuz. Bu gerçekler bilinirken niye doğru söylenmiyor. Bizden yapılan işlerle ilgili her türlü belgeyi isteyin, hemen ulaştıralım. Ama toplumu aldatmadan, kral çıplaksa çıplak, olduğu gibi aktaralım. Bodrum'un besleyen iki hat var arkadaşlar. Birisi direk olarak Bodrum'a geliyor ama diğer bölgeler bu hattan beslendiği için susuz durumda." 

DSİ BURADA KULLANILAN BORULARI 2012 YILINDA YASAK ETTİ 

2012 yılında DSİ'nin bu kullanılan boruları standarta uymadığı için yasak ettiğine işaret eden Gürün konuşmasını şöyle tamamladı: 

"Bu yasaklanmış borular var bu altta. Problemimiz bu. Bu liğme liğme boru. Ben bunu içten veya dıştan destekleyip, bunların daha dayanıklı hale getirilmesini sağlamam mümkün değil. Bunların tamamen değişmesi lazım ve programlı değişerek patlamadan değiştirilmesini sağlamak lazım 

Basın mensuplarına konuşan MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen patlamadan sonraki süreç hakkında bilgiler vererek şöyle dedi: 

"26 Ağustos günü burada bulunan CTP plastik borumuz patladı. Patlama sonrası MUSKİ Genel Müdürlüğü olarak buradaki olağanüstü durumla ilgili hemen kazıya başladık. 5 tane makinayı anında ikmal ettik. Personelimiz tamamen buraya geldi. Bu karşıda CTP'nin patladığı bildirildi. Bu arada yaptığımız tespit sonucu birinci inşaattan sonra DSİ tarafından bir tamamlama inşaatı yapıldı. Tamamlama inşaatı sonrası bu 17 kilometrelik hatta, yukarıdaki depomuzdan buraya kadar olan bin 200 metrelik kısım, CTP borumuz çelik boruyla değiştirilmedi. Bu alanda bir patlak yaşandı. Bayramın önü olması nedeniyle hemen acele bir ihale gerçekleştirdik ve kendi ekiplerimizin tamamını buraya yönlendirdik. En önemli sorun da boru teminiyle ilgili sorundu. CTP'nin yerine hazır, üretilmiş, testleri yapılmış binlik boruları buraya ikmal ettik. Arkada gördüğünüz borular. Bunların büyük bir kısmı tamamlandı. Yarın 6 tırla beraber bu bölgede tüm ikmalimiz tamamlanmış olacak. Fakat handikapımız arkada mülkiyet alanını terketmek adına ormanlık alana girmek zorunda kaldık. Sert kayaçlı bir bölge. Dikkat ettiyseniz 9 tane makinasıyla kırmaya devam ediyoruz. Yaklaşık 6 gündür burada kırıcılar çalışıyor. Muhtemelen yarın sabaj burada kırma işimiz tamamlanacak ve düzgün bir zemin haline getirilecek. Yataklamalarımızı atmaya başlayacağız. Bugün de bu bulunduğumuz noktadan itibaren montaj işine başlıyoruz. Bayrama yetiştirmek adına 5 yüz metrelik kısmını yapılacak. Arkadaki 7 yüz metrelik kısım da bir sonraki ihalede tamamlayacağız. Bayrama yetiştirmek adına bu 5 yüz metrelik kısmı yapıyoruz. Yoksa çok uzun vadeli bir çalışma olacak bayrama yetişmeyecekti. Arka taraftaki CTP'de şu an için bir aksaklı yok. Ama onun da mutlaka değimesi lazım, bir süpriz daha yaşamamak için." 

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon bu sorunu bir ance çözüme kavuşturmaları gerektiği kaydederek şunları söyledi: 

"Gördüğünüz gibi 24 saat burada iş makinaları, ekipler çalışıyor. Önümüzde bayram var biliyorsunuz, herkes bunun telaşında. Bayramdan önce suyu Bodrum'a vereceğiz. DSİ'nin yapmış olduğu bir ihale. Biz 2 bvuçuk yıl bunu işlettik. Daha önce biliyorsunuz Mumcular ve Güvercinlik arasında devamlı patlıyordu. Sonra bu hattı yenileme kararı aldılar. Fakat bu arayı bırakmışlardı. Şimdi de buradan patlak verdi. Hızlı bir şekilde Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak MUSKİ olarak, Bodrum Belediyesi olarak çalışıp suyu bir an önce vermek için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. 

Bodrum'u besleyen iki hat olduğunun altını çizen Kocadon sözlerini şöyle tamamladı: 

"Bir Mumcular Barajı'ndan gelen bir hat vardı, bir de Geyik Barajı'ndan gelen bir hattımız var.Mumcular Barajı'ndan gelen hattımızda biliyorsunuz; Bodrum Merkez, Torba, Gümbet besleniyor şu anda. Ama esas Yarımada'yı besleyen hat Turgutreis, Yalıkavak, Yalıçiftlik, ve kuzey kısmını besleyen hat. Yani sıkıntımız bu büyük hatta. Bodrum Merkez'de su sıkıntısı çok şiddetli yaşanmıyor, ama özellikle Turgutreis olmak üzere diğer bölgelerimiz sıkıntı yaşıyor. Bayramdan önce bunu halledeceğiz."


(Kaynak: kenttv.net)

Diğer Sektörel Haberler

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREK

Image

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREKBitez Koyu içinde her mevsimde denize açılmanın, ekip arkadaşlığı kurmanın, kürek çekmenin tadını öğrenmek çok kolay.KÜREKTE BULUŞALIMInstagram: bodrumkurekbite...


Jolly Tur: Turizmde talep çok yüksek, fiyatlar artacak

Image

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vardar, "Yurt dışı talep çok fazla olduğu için 2019'da fiyatlar çok artacak. Şu anda erken rezervasyonlarda Ege'de yüzde 35, Akdeniz'de yüzde 45 artış var" dedi.Jolly ...


Yabancıya konut satışında rekor

Image

Yabancıya konut satışında ilk kez 30 bin bandı aşıldı, aylık bazda da ilk kez 6 binin üzeri görüldü. Sektör temsilcileri hedefin 40 bin olduğunu dile getirdi.Yabancılara konut satışında tarihi zirvele...


Booking.com Türkiye'de çözüm arayışında

Image

Booking.com Başkanı ve Üst Yöneticisi Gillian Tans, "Türkiye’deki hizmetlerimizde yaşanan sıkıntılara çözüm bulabilmeye yönelik Türk hükümetiyle temas halindeyiz. Umarım yakın gelecekte vergi konusund...


Turizmci 2019 için iyimser

Image

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Bugünden 2019 yılına yönelik ön satışlardan olumlu sinyaller geldiğini söyleyebiliriz. İspanya'nın gerileme yaşadığı pazarlardan Türkiye’ye bir kayış olmasını bekliyoruz...

KÖŞE YAZARLARI