Bodrum ve Kos arasında saat 01.31'de deprem meydana geldi ve İzmir'den Fethiye'ye kadar tüm sahil şeridinde büyük paniğe yol açtı.
Uzman kurumlar depremin büyüklüğü ve tsunami dalgalarının yüksekliği hakkında anlaşamadılar.
AFAD ve Kandilli Rasathanesi, bu sabah yaptığı açıklamayla depremin büyüklüğünün 6.6 olduğunu duyurdu. AFAD, tsunami dalgalarının boyunun 1,5 metreyi bulduğunu resmen açıkladı. Tsunaminin 30 santimetreye ulaştığını belirten Kandilli ise, dalgaların 100 metre kadar içeriye gittiğini bildiriyor. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi'nin verilerine göre ise depremin büyüklüğü 6.7.
Geceden bu yana 200'e yakın artçı deprem oldu, Bodrum ve çevresinde yüzlerce insan geceyi sokaklarda geçirdi.
Muğla Valisi Civelek, can kaybının olmadığını bildirdi. Bodrum'da hastanelere taşınan yaralı sayısı 80. Birçoğu panik nedeniyle hastaneye kaldırılanlardan bazıları ise, deprem sırasında pencerelerden atlayanlar.
Tsunaminin Bodrum limanındaki bir istasyonda maksimum 13 cm olarak kaydedildiğini belirten uzmanlar, Gümbet gibi yerlerde dalga boyunun daha yüksek olduğunu belirtti. Dr. Ceren Sözdinler, maksimum 30 santimetreyi bulan tsunami dalgasının kıyıdan içeriye 100 metre kadar ilerlediğini aktardı.
Prof. Dr. Ali Pınar ise, depremin bir fayın kırılması sonucu meydana geldiğini vurguladı. Söz konusu fay kıyıya 10 kilometre uzaklıkta ve derinliği ise 5 kilometreyi buluyor.
Kandilli'nin yayınladığı şiddet haritasında ise, depremin geniş bir alanı salladığı görülüyor.
Üç dakika kadar süren Tsunami nedeniyle özellikle Gümbet çevresinde çok sayıda tekne alabora oldu, sokakları dolduran sular araçları sürükledi.
Doğan haber Ajansı, Bodrum Gümbet'te tsunaminin 12 tur teknesi ve beş balıkçı teknesini karaya sürüklediğini aktarıyor. Büyük hasarın oluştuğu iskelede, teknelerin üst üste çıktığı görüldü. Gümbet'te onlarca ev ve işyeri sular altında kaldı.
Gümbet Deresi kenarındaki 20 kadar araç da tsunami ile içeriye doğru sürüklendi. Dalgalar nedeniyle sahildeki otellerin alt katları ile restoran bölümlerini su bastı.
Elektrikler kesildi
Deprem sonrasında elektrik ve telefon hatlarında yer yer kesintiler oldu. Bodrum ilçesinde bulunan 200 kadar elektrik trafosundan yaklaşık 50'si hasar gördü.
Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyılarında geçmişte yıkıcı depremler oldu. 1926'da Finike'de 6.9, 1941'de Muğla'da 6, 1941'de Muğla'da 5.7, 1957'de Fethiye'de 7.1, 1956'da Köyceğiz'de 5.7, 1961'de Marmaris'te 6.5, 1969'da Fethiye'de 6.2 bunlardan bazıları.