Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümet'in programını açıkladı. Açıklanan programda turizm sektörünü yakından ilgilendiren bir bölüm de yer aldı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. Hükümet'in programında turizmle ilgili de bir bölüm yer aldı. Programda bireysel turizm, sağlık ve termal turizmin yanısıra kongre, golf, yayla, fuar ve kış turizmi gibi türlere önem verileceği belirtildi. Turizm başlığı altında yer alan programda Alan Yönetimi ile bürokrasinin azaltılacağı modelden söz edilirken sürdürülebilir politikalar üzerinde durulacağı vurgulandı. İşte ayrıntılar...
64. HÜKÜMET PROGRAMINDA YER ALAN TURİZM BÖLÜMÜ
AK Parti Hükûmetleri olarak turizme sadece turist sayısı ve gelir odaklı bakmadık. Etkili bir turizm politikasının ekonominin yanı sıra dış politika ve kültür alışverişi sayesinde oluşturulacak pek çok kazanım sağlayacağının bilinciyle hareket ediyoruz.
13 yıllık iktidarlarımız döneminde ülkemizin potansiyelini çok iyi bir biçimde kullanmasına yönelik politikalar uygulayarak turizmde halen dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmesini sağladık.
64. Hükûmet olarak önümüzdeki dönemde de turizm sektörünün sürdürülebilir turizm yaklaşımı çerçevesinde istihdamın artırılmasında ve bölgesel gelişmede öncü bir sektör olması, dünya ölçeğinde "kitle" turizminin yanı sıra bireysel turizmin de önemli cazibe merkezlerinden birisi haline gelmesi vizyonuyla hareket edeceğiz.
Bu dönemde turizme ayırdığımız kaynakları daha da artırarak, Türkiye Turizm Stratejisi'nde öngördüğümüz hedeflere ulaşacağız. Deniz, kum ve güneş turizminin yanı sıra sağlık ve termal turizm, kış turizmi, golf turizmi, deniz turizmi, eko-turizm, yayla turizmi, kongre ve fuar turizmi gibi turizm türlerini öncelikli olarak ele alacak ve geliştireceğiz.
Ülkemizin her yanına dağılmış durumda bulunan sağlık, termal, yayla, kış ve dağ sporları, kültürel açıdan önemli yer ve yerleşmelerin tek tek ele alınması yerine bunların birbirleriyle entegrasyonunu sağlayarak, daha cazip ve daha güçlü alternatif varış noktaları ve güzergâhlar oluşturacağız.
Turizm potansiyelini harekete geçirmek üzere kamu yatırımlarını varış noktası yönetimi bazında bir planlamaya dayalı yapacağız. Turizm merkezlerinde bürokrasiyi azaltacak ve sermaye akışını kolaylaştıracak yeni 'Alan Yönetim' modelleri geliştireceğiz.
Turizmin gelişimini sürdürülebilir çevre politikaları ile destekleyeceğiz.
Turizm Gelişim Bölgeleri, Turizm Koridorları, Turizm Kentleri ve Eko- turizm Bölgelerinin geliştirilmesi yaklaşımımızla dokuz turizm gelişim bölgesi, yedi tematik koridor, on turizm kenti ve beş ekoturizm bölgesi öngörmekteyiz.
DOKAP Turizm Master Planı Uygulamalarımız çerçevesinde 'Yeşil Yolculuk' kavramını öne çıkaracak, Samsun'dan Artvin'e kadar sekiz ili kapsayan alanda yeşil yol çalışmalarını sürdüreceğiz.
Ziyaretçi sayısının ve ziyaretçi başına yapılan harcamanın artırılması, yüksek gelir gruplarının ülkemize çekilmesi ve yıl boyu talep yaratılması, iç ve dış talebin bölgelere ve ürünlere dengeli dağılımının sağlanmasını hedefliyoruz.
Kış Turizmi Master Planı hazırlanarak, kış turizmine ilişkin yatırımların bütüncül bir şekilde planlanması ve gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Ayrıca, kış turizmi açısından rekabet gücü yüksek olan Doğu Anadolu Bölgesi için Kış Turizmi Strateji Belgesi'ni hazırlayacağız.
Kıyılarda yat turizmi için alt bölgeler itibarıyla talep tahmini, gerekli yat limanı sayısı ve kapasiteleri ile yer seçimi konularını içeren bir çalışma yapacağız.
Yeni veya talep artışı görülen pazarlarda tanıtıma yönelik dış yapılanma oluşturacağız.
Turizm eğitimini, sektörün ihtiyaçlarına hizmet verecek yapıya kavuşturacağız.
Turizm alt ve üstyapı yatırımlarında kamu-özel işbirliğinden azami ölçüde faydalanacağız.
'Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Öncelikli Dönüşüm Programı'mızla Türkiye'nin dünyada yükselen pazar konumunda olduğu medikal turizm, termal sağlık turizmi ve ileri yaşengelli turizmi alanlarındaki hizmet kalitesini yükselterek rekabet gücümüzü artırmayı amaçlıyoruz.