İzmir Gastronomi Turizmi'nin başkenti olur mu?

Dünya Gurme Kentler Birliği'ne üye olan İzmir'de turizmciler hem şehrin hem de Ege Bölgesinin gastronomi potansiyelini artırmak için düğmeye bastı. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi İzmir ve Ege'nin turizmdeki yeni kozunun "Gastronomi Turizmi" olduğunu gösterdi. Yeni hedef gastronomi turizminin başkenti olmak...

Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı kapsamında düzenlenen "Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi" bugün açılış konuşmaları ile başladı. Kongrenin açılış konuşmasını Kongre Düzenleme Kurulu Üyesi Hande Arslanalp gerçekleştirdi. Arslanalp konuşmasında şunları vurguladı:

"Gastronomi turizminin en gelişmiş türü yöresel yemekler. Yemek binlerce kişiyi bir yöreye çekebiliyor. Yemek için seyahat edenler incelendiğinde küçük bir bölümü kendisini gurme olarak görüyor. (%8) Damak zevki için yola çıkanlar gastronomi turizmini oluşturuyor. Seyahat edenlerin yüzde 30'u yeme-içme için seyahat ediyor. Türkiye gastronomi turizmi için çekici unsurlara sahip. Yaratılacak çekici imajla destinasyonlar parlatılabilir. Müzik, sanat festivali ile ilgilenenlerin gastronomi ile ilgilendiği ortaya konulmuştur. 

"GASTRONOMİ HARİTASI ÇIKARTILMALI"

İzmir ve çevresinin, Ege, seferat ve levanten ile harmanlanmış kültürü düşünüldüğünde destinasyon pazarlamasında önemli bir rolü olduğu görülmekte. Gastronomi turizminde öncü olan şehirler var. Bu yolları takip ederek çok çalışmalıyız. Ege'de mutlaka gastronomi haritası çıkartılmalı ve yeme-içme festivalleri düzenlenmelidir. Kongremize Gaziantep'in sponsor olması da bizim için sevindirici. İzmir gastronomi turizmi başkentlerinden biri olabilir mi? Neden olmasın?"


LOKANTA İZMİR GELİYOR

Gastronomi turizmi kongresinin bu yıl ilk defa düzenlendiğini belirten İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş konuşmasında şunları vurguladı:

"Bu kongre yemek kokularını da şimdiden getirmeye başladı. İzmir Gurme Kentler Birliği'ne girince bunu yapmak gerekli hale geldi. Biz Egeliler ayrıcalıklı bir coğrafyada yaşıyoruz. 4 kıtadan 23 şehrin üye olduğu bir ağa girebilmek çok önemli. Sırma Güven'in yoğun çalışmaları sonucunda biz bu ağa dahil olduk. 

Projelerimiz burada bitmeyecek. Ege'yi dünyaya açma konusunda çalışmalarımız sürecek. Thai Restoranı, İtalyan Restoranı var neden bizim de bir restoranımız olmasın? Umarım Ege restoranlarını yakın zamanda dünyaya açabiliriz. Bir başka projemiz Lokanta İzmir. İzmir'in her yerinde restoranlar var. Bunları akredite edip kalitelerini yükselteceğiz. Lyon'da böyle bir restoran zinciri var. Gastronomide değerlerimizi öne çıkartacağız.


ULUSOY: ÇEŞİTLİLİĞİ ORTAYA KOYMALIYIZ

Kongrenin açılışında konuşan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Mutluluk mideden geçer. Bizim zenginliğimiz yemeğimizin çeşitli olmasından kaynaklanıyor. Japonya'dan gelen misafirler Topkapı Sarayı'nı gezip mutfağı görmek istiyorlar. Mutfak kültürümüz uzun yıllara dayanıyor. Şimdi bundan para kazanmaya çalışıyoruz. Turizmi çeşitlendiriyoruz. Sağlıklı yaşamda yemek önem kazandı. Karadeniz'de ot başkadır; Ege'de başka. Biz Arjantin'de bir yemek için 55 kilometre yol gittik. Şimdi bana sorsalar Arjantin'e gider misin diye? Evet o yemek için giderim. İtalya'da bizi sıcak çikolatacıya götürdüler İstanbul'da denedim ama aynısını yapamadım. Demek farklı tatlar var. Bizim de farklı lezzetlerimiz var. Bu çeşitliliği ortaya koyup bundan para kazanmalıyız" dedi.


DACLIN: YEMEK SOSYAL BİR DÖNÜŞÜM ARACI

Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi'nin davetlisi olarak İzmir'e gelen Dünya Gurme Şehirler Birliği Başkanı Jean Michel Daclin, "Yemek sosyal bir dönüşüm aracı. Gastronomi tüm dünyada kültürel mirasın parçası. Bazı şehirler gastronomi konusunda network oluşturdular. Burada kimlik oluşturmak çok önemli. Gastronomi şehirde yapılan pek çok aktivitelerden biri haline geldi. Gastronomi şehrin pazarlanmasında önemli unsurlardan bir tanesi. İzmir mutfağı tarihi geçmişi olan bir mutfak. Akdeniz etkisi de var. Mezeler buna örnek gösterilebilir. İzmir, Gurme Şehirler arasında önemli bir network oluşturabilir. Her şeyden önce misafirperverlik, tarihi ve kültürel güzellikleri de buna eklendiğinde önemli hale geliyor" dedi.

İzmir'in Dünya Gurme Kentler Birliği'ne üye olduğunu hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "2007 yılında kurulan bu ağa bu sene üye olduk. Izmir'de yemek demek binlerce yıl öncesinin sağlık ve lezzet dolu tatları demek. Neşe ve keyifle dostlarla bir araya gelmek demek. Bu kongre daha da büyüyerek İzmir'in turizmine ve gastronomisine katkıda bulunacaktır" şeklinde konuştu.

(Kaynak: turizmdebusabah.com)

Diğer Sektörel Haberler

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREK

Image

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREKBitez Koyu içinde her mevsimde denize açılmanın, ekip arkadaşlığı kurmanın, kürek çekmenin tadını öğrenmek çok kolay.KÜREKTE BULUŞALIMInstagram: bodrumkurekbite...


Jolly Tur: Turizmde talep çok yüksek, fiyatlar artacak

Image

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vardar, "Yurt dışı talep çok fazla olduğu için 2019'da fiyatlar çok artacak. Şu anda erken rezervasyonlarda Ege'de yüzde 35, Akdeniz'de yüzde 45 artış var" dedi.Jolly ...


Yabancıya konut satışında rekor

Image

Yabancıya konut satışında ilk kez 30 bin bandı aşıldı, aylık bazda da ilk kez 6 binin üzeri görüldü. Sektör temsilcileri hedefin 40 bin olduğunu dile getirdi.Yabancılara konut satışında tarihi zirvele...


Booking.com Türkiye'de çözüm arayışında

Image

Booking.com Başkanı ve Üst Yöneticisi Gillian Tans, "Türkiye’deki hizmetlerimizde yaşanan sıkıntılara çözüm bulabilmeye yönelik Türk hükümetiyle temas halindeyiz. Umarım yakın gelecekte vergi konusund...


Turizmci 2019 için iyimser

Image

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Bugünden 2019 yılına yönelik ön satışlardan olumlu sinyaller geldiğini söyleyebiliriz. İspanya'nın gerileme yaşadığı pazarlardan Türkiye’ye bir kayış olmasını bekliyoruz...

KÖŞE YAZARLARI