Bu yıl bayram geçtiğimiz yıla göre yüzde 20 daha hareketli geçti

Dokuz günlük Kurban Bayramı’nda tatil beldeleri çifte bayram yaptı. Okulların açılış tarihinin bayram sonrasına ertelenmesiyle sezonu uzatan turizm sektörü, Kurban Bayramı tatilinin de uzatılmasıyla yaz aylarındaki kayıplarını az da olsa telafi etme imkanı buldu.

Büyük kentlerde yaşayanlar bayram tatilinde Ege ve Akdeniz sahillerine aktı. Milliyet'ten Fehim Genç'in haberine göre, başta Antalya ve ilçeleri olmak üzere, Fethiye, Marmaris, Kuşadası, sel felaketine rağmen Bodrum, Çeşme, Didim, Mersin, Ayvalık, Assos, Kapadokya, Kıbrıs ve Karadeniz tatilcilerin hücumuna uğradı. Yunan adalarına giden tekneler her seferinde dolup taştı.

TATİL BÖLGELERİNE AKIN

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, okulların açılış tarihinin ertelenmesi ve bu nedenle tatil sezonunun uzaması sayesinde Kurban Bayramı’ndaki turizm hareketinin geçen yılki Kurban Bayramı’na göre yüzde 20 daha fazla olduğunu söyledi. Ulusoy, “Bayramda oteller doldu, İstanbul yine çok hareketliydi, Ortadoğulu turistler Türkiye’ye akın etti” dedi. Ulusoy, bu bayramda 500 bin kişinin yurt içinde tatile çıktığını, 60-80 bin kişinin de yurt dışına gittiğini kaydetti. Türk turizminin her yıl yüzde 5 büyüme gösterdiğini ancak bu yıl Rusya’daki krizin olumsuz etkisiyle büyümenin yavaşladığını ifade eden Ulusoy, “Bu yılın sonunda geçen yılki rakamları yakalarız. 41 milyon 500 bin turist ve 31 milyar 500 milyon dolar turizm geliriyle bu yılı kapatırız” diye konuştu.

EYLÜLDE YÜZDE 80 ARTIŞ

Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, “Kurban Bayramı’nda geçen yılki Kurban Bayramı’na göre otel konaklamalarında yüzde 35 artış oldu” dedi. Erkan, “Fakat dikkat çekici olan konu şu; eylül ayının tamamının tatil olması nedeniyle yurt içinde eylül ayı konaklamalarında bir önceki yılın eylül ayına göre yüzde 80 civarı bir artış meydana geldi. Bunun da turizme ciddi bir katkısı olduğu görülüyor. Ki bilindiği üzere özel okulların önemli bir kısmı eylülde tatil olmamıştı. Devlet okulları tatil edilmişti. Özel okullar ve  üniversitelerde tam anlamıyla tatil olsaydı bu potansiyel çok daha fazla olacaktı” diye konuştu.

DÖVİZ YURT DIŞINI ETKİLEDİ

Yurt dışı turlarda ise bayram rakamlarının geçen yılla aynı sayılarda seyrettiğini, artmadığını kaydeden Erkan, “Buna en büyük etken bayram döneminde döviz kurlarındaki ciddi artıştır” dedi. Turizmciler olarak hem eğitimin aksamamasını, hem de turizm sektörünün canlanmasını istediklerini belirten Erkan, “Okul tarihinin ertelenmesi ve dokuz günlük bayram tatili, sektörü olumlu etkilemiştir. Bundan sonra eğitim dönemi tarihlerini belirlerken Milli Eğitim ve Turizm bakanlıklarının ortak çalışma yürütmelerini ve önceden duyuracakları planlamalarla eğitime olumsuz etki etmeyecek şekilde turizm sektöründe hareketlilik sağlayabileceklerini düşünüyoruz” dedi.

SON DAKİKA PATLAMASI

Etstur Genel Müdür Yardımcısı Suat Özbek, “Dokuz günlük tatil turizm sektörünün yüzünü güldürdü” diye konuştu. Rezervasyonlarda, ‘son dakika’ patlaması yaşandığını kaydeden Özbek, şöyle konuştu:

“En çok tercih edilen bölgeler, mevsim gereği sıcak bölgeler olması nedeniyle Antalya ve Kıbrıs oldu. Geçen yılki Kurban Bayramı’na oranla yüzde 55 oranında bir artış oldu. Tatilciler bu imkanı, son deniz-kum-güneş tatili olarak değerlendirdi. Okulların geç açılması ve bayrama 10 gün kala tatilin 9 gün olması talep patlamasına neden oldu. Duyurunun geçen hafta yapılmasından itibaren talepler tavan yaptı. Kültür turlarında bile Ege-Akdeniz turları ciddi talep gördü. Fethiye’de Likya, Assos-Ayvalık civarında Misya turları, kısacası her türlü deniz ve tekne turlarımız doldu. Antalya’da Kemer Bölgesi’ndeki oteller başta olmak üzere neredeyse tüm pansiyonlar doldu. Kısacası bu son bayramda turizm sektörünün yüzü güldü.”

VİZE TELAŞI YAŞANDI

Yurt dışı turlarda ise Paris, Roma, Prag, Budapeşte ve Amsterdam gibi Avrupa başkentlerinin yoğun talep gördüğünü vurgulayan Özbek, “Yurt dışında da yüzde 35’lik bir artış görüldü. Hatta 9 günlük tatil daha önce ilan edilseydi daha bile fazla olabilirdi diyebiliriz. Vize ile ilgili zaman kısıtlaması nedeniyle vize bölgelerine son dakika başvurularını alamadık. Vizesiz Yunan Adaları turları yapan gemimiz ise tüm sezon neredeyse tam kapasite dolu idi. Bu bayram da aynı şekilde tüm kabinlerimiz günler öncesinden doldu” diye konuştu.

İLAÇ GİBİ GELDİ

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bayram tatilinde Türkiye’nin sahil kesiminde 350 bin yerli turistin konakladığını söyledi. Ayık, “Rus pazarındaki daralmadan dolayı sıkıntı çekilirken bayram tatili turizmcilere ilaç gibi geldi” dedi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 90’ın üzerine çıktığını ifade etti.

(Kaynak: turizmguncel.com)

Diğer Sektörel Haberler

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREK

Image

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREKBitez Koyu içinde her mevsimde denize açılmanın, ekip arkadaşlığı kurmanın, kürek çekmenin tadını öğrenmek çok kolay.KÜREKTE BULUŞALIMInstagram: bodrumkurekbite...


Jolly Tur: Turizmde talep çok yüksek, fiyatlar artacak

Image

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vardar, "Yurt dışı talep çok fazla olduğu için 2019'da fiyatlar çok artacak. Şu anda erken rezervasyonlarda Ege'de yüzde 35, Akdeniz'de yüzde 45 artış var" dedi.Jolly ...


Yabancıya konut satışında rekor

Image

Yabancıya konut satışında ilk kez 30 bin bandı aşıldı, aylık bazda da ilk kez 6 binin üzeri görüldü. Sektör temsilcileri hedefin 40 bin olduğunu dile getirdi.Yabancılara konut satışında tarihi zirvele...


Booking.com Türkiye'de çözüm arayışında

Image

Booking.com Başkanı ve Üst Yöneticisi Gillian Tans, "Türkiye’deki hizmetlerimizde yaşanan sıkıntılara çözüm bulabilmeye yönelik Türk hükümetiyle temas halindeyiz. Umarım yakın gelecekte vergi konusund...


Turizmci 2019 için iyimser

Image

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Bugünden 2019 yılına yönelik ön satışlardan olumlu sinyaller geldiğini söyleyebiliriz. İspanya'nın gerileme yaşadığı pazarlardan Türkiye’ye bir kayış olmasını bekliyoruz...

KÖŞE YAZARLARI