DARBE, TERÖR, KRİZ BİR YANA, OLİMPİYATLAR BAŞLIYOR

Dünyanın hemen her ülkesinde ekonomik kriz, sosyal problemler, terör gündemin birinci maddesini oluştururken şimdi dikkatlerimizi olimpiyatlara çevirmekte zorlanıyoruz.



Aslında Brezilya halkı olimpiyatların ülkelerinde yapılmasını istemiyordu, mali kriz, işsizlik, sosyal uçurum, çevre kirliliği gibi problemleri çözmeden olimpiyat düzenlemek ne kadar doğru olacak göreceğiz.

Bu güne kadar olimpiyat düzenleyip zengin olan bir ülke olmadı. Doğu Bloku ülkeleri olimpiyat için yaptıkları harcamaları tanıtım bütçesinden harcadığı için oradan bir sonuç çıkartmak mümkün değil ama batılı ülkelerden “iyi para kazandık” diyen çıkmadı.

1980 Moskova ve 1984 Los Angeles Olimpiyatlarında gerçekleşen politik boykotlar da Uluslar arası Olimpiyat Komitesi’ni zor durumda bırakmış ve bütçe yetersizliğinden bundan sonraki olimpiyatların nasıl yapılacağı endişe konusu olmuştu.

Yardıma dev televizyon firmaları ve birkaç uluslar arası firma yetişti. Yayın hakları için ödenen milyarlarca dolar sayesinde oyunlar kurtuldu.

Aslında oyunlar için yapılan tesislerin ülkenin spor ve sosyal hayatına getirdiği önemli faydalar var. Böyle bir organizasyon olmasa daha yıllarca inşa edilmesi düşünülemeyen tesisler kısa sürede ve büyük bütçeler kullanılarak sırf olimpiyat yapılabilsin diye devlet bütçeleri kullanılarak yapılıverdi.

1972'de bütün dünyaya ve olimpiyat hayaline örnek olması gereken bir halk hareketi gerçekleşti.

1976 da düzenlenen 12. Kış Olimpiyatı Avusturya-Innsbruch şehrinde düzenlendi. Aslında 1976 Kış Olimpiyatı Denver'de yapılacaktı. Ancak eyalet bütçesinin bu harcamayı yapmasını uygun görmeyen Denver halkı 1972 yılında yapılan referandumda hayır oyu kullandı. Bunun üzerine 1968 yılında da Kış Oyunlarını organize etmiş ve tesisleri hazır olan Innsbruck şehri 8 yıl sonra tekrar ev sahipliği yapma şansını elde etti. Böylece tarihte ilk kez halkın oyu ile bir şehir Olimpiyat düzenlemekten vazgeçti.

Bütün zorluklara rağmen büyük bir cesaret ve özveri ile Rio şehri 10.500 sporcunun yarışacağı, konaklayacağı bir organizasyona imza attı.

31. Yaz Oyunlarının terörden uzak, huzur içinde sportmence geçecek bir olimpiyat olmasını umut ederken ay yıldızlı forma ile yarışacak tüm sporcularımıza başarılar diliyoruz.

Diğer Celal Gürsoy Yazıları

DENİZDEN BABAM ÇIKSA YERİM

Image

“Denizden babam çıksa yerim” sözünün İmam Şafii’ye ait olduğuna dair söylentiler varsa da bu yakıştırmaların akademik bir değeri yoktur. Gene de sofralarda balık olduğu zaman akla ilk gelen deyişlerde...

TANK KOMUTANI

Image

TANK KOMUTANI Almanya’da geçirdiğim çok uzun 15 yıl boyunca hem yaşadıklarımdan aldığım tecrübeler, hem de katıldığım eğitimlerden kalan anılar 45 yaşından sonraki hayatımı çok etkiledi. Orada üst düz...


BU GİDİŞ NEREYE KADAR?

Image

90’lı yılların sonunda iki binli yılların başında eğitimlerime katılanlara kısa süre içinde cevaplamaları şartıyla bir soru sorardım: “Yakın gelecekte hayatımıza girerek bizi şaşırtabilecek bir gelişm...


SPOR MEDYASI MI, FUTBOL MEDYASI MI?

Image

Spor ile ilgili olarak medyayı takip edenleriniz farkındadır, şimdi futbol transfer sezonu olduğu için tüm haberler ve yorumlar, transfer olan veya olması hayal edilen futbolcularla ilgili. Antrenörle...


SPOR YAZARI NE YAZAR?

SPOR YAZARI NE YAZAR? Spor yazarı olabilmek için televizyonda maç seyretmek yetmez. Bu ancak belli bir yaş ve saha tecrübesinden sonra olabilir. Yayıncı kuruluşun ekrana taşıdığı görüntülerden yorum ç...


BODRUM’DA SURATLAR BİR KARIŞ

BODRUM’DA SURATLAR BİR KARIŞ Bodrum Devlet Hastanesinin önünde park edecek yer yok, halk sıra beklemekten bezmiş. Dert çok. Bodrum Adliyesinde otoparkta yer yok, insanlar sıkıntılı, en basit mal sahib...

KÖŞE YAZARLARI