YILMAZTÜRK, “KONGRE TURİZMİ İÇİN BODRUM’A UÇAK SAYISININ ARTMASI GEREKİYOR”

Kongre turizm sektöründe önemli bir yeri olan Serenas’ın Genel Müdür Yardımcısı Özgün Yılmaztürk ile Kayıt ve Otel İlişkileri Müdürü Engin Demir kongre turizmi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu, Yılmaztürk, “Kongre turizmi dediğimizde özellikle uluslararası toplantılarda Dünya’da akla ilk gelen yer İstanbul’dur. Bunun nedeni, konumu ve Dünyanın her yerinden ulaşabilirlilik açısından direkt uçakların olmasından kaynaklanmaktadır. Ulusal bazda baktığımızda daha çok Antalya olduğunu söyleyebilirim. Bunun da nedeni alt yapısının çok iyi olması ve büyük otellerin yan yana olması diyebilirim. Özellikle Belek bölgesi bu konuda çok iyi durumda” dedi.



Bodrum’daki Kongre Turizmini değerlendiren Yılmaztürk, “Bodrum’da turizm sezonu kısa. Bodrum’daki konaklama tesislerinin, Nisandan sonra Mayısın ortası gibi sezonu açmaları ve Ekim ayı içerisinde de çoğunluğunun kapanıyor olması Bodrum için dezavantaj. Bizim de kongrelerimizin en yoğun olduğu zaman Mart başından, Mayıs başına kadar, fakat Aralığın ortasına kadarda kongrelerimiz devam ediyor. Bodrum için, bir ay gibi bir zamanı ilkbahardan, bir buçuk ay gibi de sonbahardan ele aldığımız zaman, dört ay olan kongre turizminin yarısını otomatik olarak kaybetmiş oluyorsunuz.

Kongreler genelde perşembe, pazar olur, Bodrum’da her herhangi bir oteli baz alıp konuşursak, bir buçuk ay içerisinde bir otel her hafta kongre yapsa maksimum beş tane yapabilir, buda olabilecek bir durum değil. Bodrum’daki bir çok otel kısa vadede de olsa böyle bir iş yapabilse bu önemli bir katma değer sağlar.

Bodrum’daki en önemli sıkıntı uçak sıkıntısı, ben Ankara’da yaşıyorum ve şuanda burada bulunan bir çok kişi Ankara’dan buraya geldi. Yaz tarifesine geçilmediği için bu tarihe sadece bir uçak var, buraya Ankara’dan bu kadar insanı getirmek ve geri götürmek gerçekten zor bir iş. Kongre turizmi katılımcısı kendi iş alanları içerisinde profesyonel insanlar ve zamanları kısıtlı insanlar. Bunun için tek bir uçakla organize etmek zor bir iş, özellikle Bodrum’a uçak sayısının artması gerekiyor. Uçak sayısının artması neticesinde kongre turizmi de artacaktır. Bu söylediğim ulusal kongre için, uluslararası kongre kolay bir şey değil şuanda Antalya uluslararası kongreler için uğraş veriyor. Kongre dediğiniz zaman akla gelen ilk yer İstanbul oluyor.

Dünyada Kongrelerin Yapıldığı Yerler Neresidir

Dünyada yapılan kongrelere baktığınız zaman birinci şehir hiç bir zaman ön plana çıkmış şehirler değildir. New York’ta kongre yapıldığını duydunuz mu, arada bir tek tük olursa olur, onun haricinde olmaz her zaman daha küçük ismi daha az duyulmuş yerler tercih edilir. Avustralya’nın bir numaralı şehri Sydney’dir, ama daha çok Melbourne ve Brisbane şehrinde kongre yapılır. Nedenine gelince büyük şehirler gelişmiş yerler, ekonomiyi canlandırmak adına daha küçük şehirler tercih edilir. Bizde bu biraz ters oranda gidiyor.

Bodrum’da Büyük Bir Kongre Salonu Gerekli mi?

Dünyadaki kongre turizminin gidişatına baktığımız zaman, kongre sayısının çok arttığını görüyoruz fakat kongre büyüklükleri artık arttırmıyor. Bunun tam tersine daha öncesinden on bin kişi ile yapılan kongreler artık iki – üç bin kişi ile yapılıyor. Bu da genel olarak Dünya çapında kongre merkezi ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Artık kongreler otellerde ya da üniversitelerde yapılıyor. Bodrum’a öyle büyük bir kongre merkezi yapmaya gerek yok, en işlevsel kongre merkezine insan getiremedikten sonra ne işe yarar ki.

Onun öncesinde ulaşımı sağlamanız gerekiyor. Burada Hilton’dan örnek verecek olursak, tatile gelen müşteriler, sabah odasından çıkarken kıyafetlerini temizlenmesi ya da ütülenmesi için bırakır akşama doğru belli bir saatte eşyalarını geri alır. O misafir tatil için gelmiştir, şortuyla terliğiyle akşama kadar keyfine bakar. Ama kongre için gelen misafir, gömleğini sabah hemen ütülenmesi için verip geri almayı bekler, neden biraz sonra toplantıya girecektir. Sürekli toplantılar arasında gezdiği için çok kısa sürelerde servis alabilmesi gerekiyor.



Otellerin Hilton’daki gibi kongre merkezleri yapmaları ve kongre mantığıyla da personelini ve tedarikçi ağını geliştirmesi, bilinçlendirmesi gerekiyor. Bodrum’da Hilton’u tercih etmemizin nedenleri bu özellikler içerisinde yer almasından kaynaklanıyor.

Bodrum her yönüyle tercih edilen bir yer, ister tatil amaçlı isterse kongre turizmi amaçlı. Fakat bizim için önem arz eden sıkıntılar daha önce de bahsettiğim gibi ulaşım ve otellerin kongre turizmi yapıldığı tarihlerde açılmamış olması.

Bodrum’da Kongre Turizmini Geliştirebilmek İçin Ne Yapılması Gerekiyor?

Önce Bodrum, kongre turizmini istiyor mu istemiyor mu buna karar vermeli. İstiyoruz demekle olmuyor. Bunun için ciddi bir alt yapı yapılması gerekiyor, Mart ayının başında oteli açmanız gerekiyor, personeli tamamlamanız gerekiyor, ulaşımı sağlamanız gerekiyor yani bunlar kongre turizmi için olmazsa olmazlar. Bunun yanında tüm bu yatırımı yapmak Bodrum için efektif olacak mı bunları değerlendirmek lazım. Belki Bodrum’daki turizmciler belki bunu pek efektif bulmadılar ve o yüzden kongre turizmi gelişmedi, yoksa yazın buraya iki milyon turist geliyor yani neden kongre turizmi olmasın. Kongre turizmi belki de tercih edilmediği içindir” dedi.

Serenas olarak bizler yönlendirici pozisyonundayız

Kayıt ve Otel İlişkileri Müdürü Engin Demir, Kongreler Dernekler için önemli.

“Dernekler bütün gelirlerini kongrelerden sağlıyorlar. Kongreden sağladığı gelirlerle, yıl içerisinde burslu öğrenci okutabiliyor çeşitli sosyal etkinliklerde bulunabiliyor, projeler geliştirebiliyor bunun için kongreler dernekler açısından önemli” dedi.

Kongreyi yapmak istedikleri oteli Derneklerin seçtiğini ifade eden Demir, “Serenas olarak bizler yönlendirici pozisyonundayız. Caydırıcı olabiliyoruz, tavsiyede bulunabiliyoruz veya işin içine maddi kısımlar girdiğinde diyoruz ki İstanbul’da olursa bu kadar olur Bodrum’da olursa bu kadara olur. Dernek düşünüyor ona göre karar veriyor. Seçtikleri oteller için avantajları ve dezavantajlarını anlatıp onlar için en sıkıntısız olanı seçmelerini sağlıyoruz. Tabi kongreye katılacak kişi sayısına göre değişimler söz konusu yani kişi sayısı fazla olursa kongrelerin yapılacağı yerler aşağı yukarı belli oluyor, fakat kişi sayıları azaldığı zaman alternatif yerler çoğalıyor.

Ülkemizdeki Terör sıkıntısı Kongreleri de etkiliyor mu?

Ulusal kongreleri o kadar etkilemiyor fakat uluslararası kongreleri çok ciddi oranda etkiliyor. Bunun birkaç örneğini yaşadık İstanbul’da olacak bazı kongrelerimizi güvenlik nedeniyle Antalya’ya aldığımız oldu. İnsanlar pek aktarmalı uçmayı sevmezler, aktarmalı uçuşlar olmasına rağmen, güvenli yer istedikleri için Antalya’da yapılması kararı verildi.

Serenas Olarak Kongre Turizminin Önde gelen firmasısınız, Neden Sadece Kongre Turizmi yapıyorsunuz? Diğer Tur operatörleri gibi çalışmıyorsunuz?

 

Karşımızda birçok tur firması var. İsim vermem doğru olmaz ama karşımızdaki firma bizim on katı oranımızda geceleme yapıyor, fakat kongre turizmi denildiği zaman bizim yaptığımız işin çeyreğini yapamıyor.

İhaleye girildiği zaman neden biz alıyoruz. Farkımız burada ortaya çıkıyor, her işin bir uzmanlığı var, ben iyi fiyat alıyorum demekle bu işler olmaz, çok ayrı uzmanlık gerektiriyor, çok ayrı bir çalışma gerektiriyor, ayrı bir ekip ayrı bir mesai gerektiriyor. Diyelim ki ben Hilton çalışanıyım, Hilton’a kızdım ayrıldım. Hemen Hilton’a rakip olabilir miyim, yani hemen yan tarafa Hilton sınıfında bir otel açabilir miyim, açamam.

Bizler hizmet sektöründeyiz, bizim gibi çalışan kişiler firmalarından ayrılıp bir telefonla rakip olabilecek duruma geliyorlar. Serenas olarak bildiğimiz işte profesyonel olarak çalışmak bizleri daha başarılı ve sektörümüzde önemli kılıyor.

İki yüz çalışanımız var. Her biri kendi alanında tecrübeli, 2015 yılında 394 kongre turizmi gerçekleştirmişiz ve her yıl bu oranı arttırmak ve daha iyi hizmet için çaba sağlıyoruz. O yüzden başka işler yapmamız gerekmiyor, yaptığımız işi en iyi şekilde yapmamız bizlere yetiyor” dedi.

 

(Kaynak: turizmgm.com)

Diğer Sektörel Haberler

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREK

Image

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREKBitez Koyu içinde her mevsimde denize açılmanın, ekip arkadaşlığı kurmanın, kürek çekmenin tadını öğrenmek çok kolay.KÜREKTE BULUŞALIMInstagram: bodrumkurekbite...


Jolly Tur: Turizmde talep çok yüksek, fiyatlar artacak

Image

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vardar, "Yurt dışı talep çok fazla olduğu için 2019'da fiyatlar çok artacak. Şu anda erken rezervasyonlarda Ege'de yüzde 35, Akdeniz'de yüzde 45 artış var" dedi.Jolly ...


Yabancıya konut satışında rekor

Image

Yabancıya konut satışında ilk kez 30 bin bandı aşıldı, aylık bazda da ilk kez 6 binin üzeri görüldü. Sektör temsilcileri hedefin 40 bin olduğunu dile getirdi.Yabancılara konut satışında tarihi zirvele...


Booking.com Türkiye'de çözüm arayışında

Image

Booking.com Başkanı ve Üst Yöneticisi Gillian Tans, "Türkiye’deki hizmetlerimizde yaşanan sıkıntılara çözüm bulabilmeye yönelik Türk hükümetiyle temas halindeyiz. Umarım yakın gelecekte vergi konusund...


Turizmci 2019 için iyimser

Image

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Bugünden 2019 yılına yönelik ön satışlardan olumlu sinyaller geldiğini söyleyebiliriz. İspanya'nın gerileme yaşadığı pazarlardan Türkiye’ye bir kayış olmasını bekliyoruz...

KÖŞE YAZARLARI