TURİZMDE 2017'Yİ NASIL KURTARIRIZ?

Tarih 24 Kasım 2015... Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin 5’incisi yapılıyor. Yer, Antalya’da Aska Lara Resort. Turizm sektörü temsilcileri ağırlıklı olarak Rusya’nın içine düştüğü ekonomik zorluk yüzünden bu ülkeden gelenlerin sayısındaki azalmanın sektörde yarattığı tahribatı tartışıyorlar. Bu kaybın nasıl telafi edileceği üstünde kafa yoruluyor. Katılımcıların bir kısmı da Aska Lara Resort’un lobisinde sürdürüyor bu tartışmayı. Ve lobide adeta bir bomba patlıyor: “Türkiye, Rus savaş uçağı düşürmüş!”

Tam da Rusya’dan gelenlerin sayısındaki azalmaya çare ararken, o azalmayı mumla aratacak bir konu gündeme geliveriyor birden.

Hemen herkes bu olaydan sonra neler olacağını iyi kötü tahmin ediyor da, iki ülke arasında yaşanacak sorunların yol açacağı kaybın boyutu öyle hemen kestirilemiyor. Ama bu olumsuzluktan en çok nasibini alacak kesimin turizm olacağı da gün gibi ortada; bu görülüyor, bu gerçek büyük bir kaygı yaratıyor.




Sonrasını hep birlikte yaşadık. Türkiye ile Rusya ilişkileri bir ara tümüyle kopma noktasına geldi, sonra bir yumuşama ve ilişkilerin normale dönmesi... Ama arada geçen gergin ayların faturası ağır oldu. Bu fatura en çok turizme kesildi, ihracatçılar ve müteahhitler de nasibini alan diğer kesimlerdi.

Hedef 2017’yi ve sonrasını kurtarmak

Rus uçağının düşürülmesinin üstünden neredeyse tam bir yıl geçti. Turizmde zor günler yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Artık amaç, geleceğin daha iyi olmasını sağlayabilmek. 
Ne var ki turizmde yaşadıklarımız, bugünden yarına düzeltilebilecek sorunlar değil. Alınacak bir kararla ya da yayımlanacak bir kararnameyle çözebilecek durumda değiliz bu sorunları. Çünkü ipler tümüyle bizim elimizde değil.

Ama biz kayda değer, işe yarar adımlar atarsak... Daha basit ifade edelim; yanlış yapmaya devam etmezsek... Zaman içinde sorunların üstesinden gelebiliriz.

İşte bu amaçla yapılacak bir toplantı var. Türk turizminin geleceği her yıl olduğu gibi yine Antalya’da masaya yatırılacak. “Turizmin Geleceği Geleceğin Turizmi” ana başlığı altında her yıl düzenlenmekte olan Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin 6’ncısı bu yıl 24-25 Kasım günlerinde Antalya Lara’da Adalya Elite ve Lara Barut Resort’te yapılacak.

Kongre, kısa adı AKTOB olan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğinin Ekin Grubu ile birlikte yayınladığı Resort Dergisi tarafından düzenleniyor. Kongrenin konu ve konuşmacıları, aralarında eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel’in de olduğu Danışma Kurulu tarafından belirleniyor.

Bu yıl 6’ncısı düzenlenecek Kongre’ye, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da katılacak. Avcı, “Türkiye-Almanya Turizm Forumu” nda aralarında Avrupa seyahat pazarının en büyükleri TUI ve Thomas Cook başta olmak üzere seyahat pazarının Almanya ve Türkiye’deki sahip ve yöneticilerinden oluşan aktörleri ile bir araya gelecek.

Uluslararası Resort Turizm Kongre’sinin bu yılki baş konuşmacısı TUI Group Yönetim Kurulu Başkanı Friedrich Joussen. Ayrıca Kongre’ye Almanya’dan seyahat satış acentelerinin oluşturduğu işbirliği kuruluşu RTK’nın Başkanı Thomas Bösl de katılacak.

Yeni kayıplara tahammül yok

Geçen yılki 5’inci Kongre, Suriye sınırında düşürülen uçağın gölgesinde bitmiş ve bir anlamda 2016’ya umutsuz girilmişti. Bu umutsuzluğun rakamlara nasıl yansıdığını da gördük zaten.

Bu yılki 6’ncı Kongre’de bambaşka bir hava esecek kuşkusuz. Esmeli de, bunu sağlamak zorundayız çünkü. Türkiye, sahip olduğu doğal güzellik ve tesis zenginliğiyle ters düşecek şekilde yıllık 18- 19 milyar dolarlık turizm gelirine mahkum kalacak şekilde yoluna devam edebilir mi... Tıkanırız, bu şekilde gidemeyiz.

Yalnızca sektör de tıkanmaz ki... İhracatın kabaca yüzde 20’si kadar bir turizm geliri elde etmemiz beklenirken şimdi yüzde 13’lere, 14’lere düşüyoruz. Bu oran makası kapanmalı. Kaldı ki, ihracat net döviz girdisi demek değil, oysa turizm, bir anlamda net döviz kazancı.

Hem bu yılı ithalatın ucuzlaması ve azalması sayesinde dış ticaretten gelen olumlu katkıyla cari açığı çok büyütmeden geçirebiliyoruz. Turizmdeki kaybı bir anlamda ticaret açığı küçülmesiyle telafi ettik. Ya edemezsek, cari açık nereye doğru yol alır?

Türkiye 5 yıldızlı otelde lider

6’ncı Uluslararası Resort Turizm Kongresi için Ekin Grubu’nun hazırladığı Resort’te yayınlanan “Geleceğin Turizmi Turizmin Geleceği” raporunda yer alan bilgi notu ilginç sonuçlar ortaya koydu. Buna göre otellerin sınıflandırılmasında kullanılan en yaygın sistem olan yıldızlama ile ilgili yapılan araştırma, Türkiye’nin bu alanda lider konumda bulunduğunu gösteriyor.

Bilgi notuna göre dünyada değişik statülerde 386 bin 144 yıldızlı otel var. Araştırmaya göre bu otellerin yüzde 45´i 3 yıldızlı, yüzde 27´si de 4 ve 5 yıldızlı.

İşte Türkiye, 5 yıldızlı otel sayısı konusunda lider konumda bulunuyor. Rapordaki bilgilere göre Türkiye’nin yalnız Antalya bölgesindeki 5 yıldızlı otel sayısı İspanya’nın tamamındaki 5 yıldızlı otel sayısından fazla.

Akdeniz ülkeleri içinde 5 yıldızlı otel sayısında 563 adet ile ilk sırada yer alan Türkiye’yi, 395 otelle İtalya, 368 otelle Yunanistan ve 298 otelle Fransa izliyor.

Türkiye’deki 5 yıldızlı tesislerin yüzde 51’i Antalya’da, yüzde 13’ü İstanbul, yüzde 8’i Muğla bölgesinde, yüzde 4’ü İzmir’de bulunuyor.

2014’ü, 2019’da bile yakalayamayacağız

Turizmde kayba rakamlarla bir kez daha bakalım. Bize turist gönderen ülkelerin başında gelen Rusya’nın ekonomik zorluklarından kaynaklanan sorunlara her geçen gün yenileri eklendi. Uçak krizi bunların en başında gelenlerdendi, sonrasında İstanbul’un, Ankara’nın göbeğinde patlayan bombalar ve 15 Temmuz, sorunların tuzu biberi oldu.

Turizmde son yıllarda patinaj bile yapamaz duruma geldik, geri gidiyoruz.

Bakınız 2014 yılı turizm gelirimiz 29.6 milyar, 2015 gelirimiz 26.6 milyar dolar. 2015 yılındaki düşüşte Rusya’daki ekonomik zorlukların büyük rol oynadığı biliniyor.

2016’ya 27 milyar dolarlık hedefle girmiştik. Ama malum nedenlerle bu rakama ulaşılamayacağı anlaşıldı, artık tahmin 18.6 milyar dolar. Yani yüzde 30’luk bir kayıp söz konusu olacak, o da 18.6 milyarı elde edebilirsek...

Önümüzdeki üç yılın hedefine bakıyoruz, hala 2014’ü yakalamaktan uzak kalacağımız ortada. 2017’de 23.5 milyara dolara çıkmayı, 2018’de 27 milyara ulaşmayı, 2019’da ise 27.7 milyarı hedefliyoruz.

(Kaynak: www.dunya.com EKO ANALİZ - ALAATTİN AKTAŞ)

Diğer Kısa Haber

LOKUM TADINDA NİCE GÜZEL BAYRAMLAR DİLERİZ

Image

LOKUM TADINDA NİCE GÜZEL BAYRAMLAR DİLERİZ...

HALİKARNAS BALIKÇISINI ANDIK, ama...

Image

1925 yılına Bodrum'a sürgüne gönderilen "Halikarnas Balıkçısı" Cevat Şakir Kabaağaçlı ölümünün 44. yılında çeşitli etkinliklerle anıldı.Hatırlarsınız, Bodrum girişinde hem Türkçe, hem de İngilizce ola...


DAUM, GÖKOVA DEPREMİNİN RAPORUNU YAYINLADI

Image

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Gökova depreminin raporunu yayınladı. Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve ekibi tarafından hazırlanan ve geçmişte daha büyük depremlerin me...


Başkan’dan çağrı: Bodrum’da tatile devam

Image

Depremin ardından Bodrum’da hayat normale dönüyor. İlçede yaşayanların ve tatilcilerin deprem şokunu kısa sürede atlattığını belirten Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon şunları söyledi:“Deprem uzm...


1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Bodrum'da kutlandı

Image

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayram, Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Belediyesi, Deniz Ticaret Odası, Bodrum Liman Başkanlığı ve Bodrum Denizciler Derneği tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle kut...


LOKUM TADINDA NİCE GÜZEL BAYRAMLAR DİLERİZ

Image

LOKUM TADINDA NİCE GÜZEL BAYRAMLAR DİLERİZ...

KÖŞE YAZARLARI