TURİZM SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ HAVA DAĞILDI

TURİZM SEKTÖRÜ, RUSYA İLE YAŞANAN KRİZİN ETKİLERİNİ YAVAŞ YAVAŞ ÜZERİNDEN ATMAYA BAŞLADI.

Türkiye’nin çevresinin ateş çemberi olması, Rusya ile yaşanan uçak krizi ve gerçekleşen terör saldırıları en çok da turizm sektörünü vurmuştu. Geçtiğimiz yıla göle yurtdışından yapılan rezervasyonların istenilen seviyeye ulaşmaması turizm sektöründe ciddi bir endişeye neden olmuş ve bazı oteller küçülmeye gitmişti. Başbakan Davutoğlu’nun 22 Şubat’ta turizm sektörü için çok önemli olan ‘turizm eylem paketi’ni açıklamış ve sektöre umut vermişti.



MÜJDEYİ BAKAN SÜLEYMAN SOYLU AÇIKLADI

Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı turizm eylem paketindeki maddeler bir bir uygulanmaya başlıyor. Bunlardan biri de bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun açıkladığı sigorta primi’ projesi oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, Antalya ve Muğla’da turizm sektörlerinde çalışan 44 bin 753 kişinin sigorta primleri ve ücretlerinin İŞKUR tarafından karşılanacağını açıkladı.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği(TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun verdiği müjdenin turizm sektörü için çok önemli olduğunu söyledi. Gürcün ayrıca, turizm sektöründe son dönemde bir toparlanma olduğunu da dikkat çekti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun verdiği müjdeyi de değerlendiren Çetin Gürcün, “Tabii ki bizim beklediğimiz her şeyi kapsamıyor ama atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz” dedi.

 

“ALINAN BU KARAR İLE TESİSLERİN ÜZERİNDEKİ YÜK HAFİFLETİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Antalya ve Muğla’da geçici işçiler ağırlıklı olarak bu bölgelerde çalıştırılıyor. Bu bölgelerdeki bazı tesisler açılışlarını erteliyorlar. Bu açıklanan müjde ile birlikte işletmelerin üzerinden bir miktar da olsa yükün alınması hedefleniyor.  Böylelikle tesislerin açılması hedefleniyor. Hükümet tarafından alınan bu tedbir tek başına işi büyütebilecek bir tedbir değil. Bu tedbir sektördeki tesislerin açık ve ayakta kalmasını sağlayabilecek bir durum.

 

TURİZM SEKTÖRÜNÜN ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ HAVA DAĞILDI

Turizm sektörü üzerindeki olumsuz hava yavaş yavaş dağılmaya başladı. Belirli pazarlardan yeni rezervasyon paketlerinin alındığına dair duyumlar geliyor ancak henüz veriler elimize ulaşmış değil.  Bundan birkaç ay öncesine kadar sektör üzerinde ciddi bir olumsuz hava vardı şuan için bu olumsuz havanın dağıldığını söyleyebiliriz.

 

“RUS HALKININ TÜRKİYE’YE GELME KONUSUNDA CİDDİ TALEPLERİ VAR”

Rus halkının Türkiye’ye gelmek için çok yoğun talepleri var. Buna rağmen Rus turistler ülkemize gelemiyor. Rusya hükümetinin Türkiye’ye uyguladığı bir yasak var ve bu hala devam ediyor.  Türkiye paketleri hala Rusya’da satılamıyor. Bireysel olarak gelenler gelecektir ancak ümidimiz iki ülke arasındaki sorunlar aşılırsa Rusya’dan da çok ciddi bir hareketlenme olur.

 

TURİZM SEKTÖRÜ İLE BANKALAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER…

Turizm sektörü için geçtiğimiz hafta açıklanan finansal desteği de değerlendiren Çetin Gürcün, “Tabii ki sektör için çok faydalı bir tedbir o da. Hangi sektörde bir daralma yaşanırsa o sektörün üzerine gidiyordu bankacılar. Dolayısıyla devlet bankaların turizm sektörüne verecekleri krediler veya yapılandıracakları krediler konusunda bankaları serbest bıraktı. Bu tür krizlerin maliyetlerini düşüren bir husus bankalar açısından. Sektörün bankayla ilişkilerinde rahatlık getirecektir”dedi.

 

BEKLENTİLER UKRAYNA, İRAN VE ORTADOĞU’YA DÖNDÜ

Ukrayna pazarı bu sene artış yaşayacağımız birkaç pazardan bir tanesi. Paket turlarla Türkiye’ye gelen turist sayısı geçen sene 380 bin civarındaydı. Bu rakamın 500 bine çıkması bekleniyor. İran’dan Ortadoğu’dan turist beklentimiz var.

 

“YERLİ TURİSTTE YÜZDE 25’LİK ARTIŞ VAR”

Yerli turistte erken rezervasyonda geçtiğimiz yıla göre yüzde 25’lik bir artış var. Yerli turist tesislerin doluluğunu sağlayacak. Sektörde biraz da olsa rahatlama getirecek. İç turizm, turizmin en önemli ayaklarından bir tanesi. Dış turizm ile iç turizmi aynı paralellikte geliştirmediğiniz sürece turizmi geliştirmenin de bir faydası olmuyor. Erken rezervasyonlar Aralık ayında başlıyor. Aralık ayında alınan turlar, sezonda alınan turlara göre fiyat olarak yarı yarıya fark ediyor.

 

“HÜKÜMETİN ATTIĞI ADIMLAR SEKTÖR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ, ANCAK…”

Bizim sektör olarak ortaya koyduğumuz talepler vardı şuan için bunların hepsi karşılanmış değil. Ancak hükümet adım adım isteklerimizi yerine getiriyor. Hükümetin turizm sektörünü önemsediğini ve bununla ilgili olumlu adımlar attığını görüyoruz. Bu da sektör için önemli bir durum. Ancak turizm sektöründe ‘son dakikalarla’ olumlu bir hava yakalanmış durumda ancak sektör pamuk ipliğine bağlı. Olası bir olumsuzlukta rüzgâr tersine dönebilir

 

(Kaynak: turizmgm.com)

Diğer Sektörel Haberler

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREK

Image

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREKBitez Koyu içinde her mevsimde denize açılmanın, ekip arkadaşlığı kurmanın, kürek çekmenin tadını öğrenmek çok kolay.KÜREKTE BULUŞALIMInstagram: bodrumkurekbite...


Jolly Tur: Turizmde talep çok yüksek, fiyatlar artacak

Image

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vardar, "Yurt dışı talep çok fazla olduğu için 2019'da fiyatlar çok artacak. Şu anda erken rezervasyonlarda Ege'de yüzde 35, Akdeniz'de yüzde 45 artış var" dedi.Jolly ...


Yabancıya konut satışında rekor

Image

Yabancıya konut satışında ilk kez 30 bin bandı aşıldı, aylık bazda da ilk kez 6 binin üzeri görüldü. Sektör temsilcileri hedefin 40 bin olduğunu dile getirdi.Yabancılara konut satışında tarihi zirvele...


Booking.com Türkiye'de çözüm arayışında

Image

Booking.com Başkanı ve Üst Yöneticisi Gillian Tans, "Türkiye’deki hizmetlerimizde yaşanan sıkıntılara çözüm bulabilmeye yönelik Türk hükümetiyle temas halindeyiz. Umarım yakın gelecekte vergi konusund...


Turizmci 2019 için iyimser

Image

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Bugünden 2019 yılına yönelik ön satışlardan olumlu sinyaller geldiğini söyleyebiliriz. İspanya'nın gerileme yaşadığı pazarlardan Türkiye’ye bir kayış olmasını bekliyoruz...

KÖŞE YAZARLARI