SEKTÖR ACİL ÖNLEM PAKETİNİ YETERSİZ BULDU

Turizmciler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı '2016 Turizm Eylem Planı'nı yeterli bulmadı. Planda yer alan yılda 400 bin kişi getiren acentelere verilecek teşviğe değinen turizmciler, bu rakamları gerçekleştirebilecek acente sayısının oldukça az olduğunu, bu nedenle küçük ve orta ölçekli acenteler için planın genişletilmesi istendi.
 
Turizm bölgelerinden Bodrum ve Marmaris’teki turizmciler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 2016 Turizm Eylem Planı'nı DHA’ya değerlendirdi. 
 
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yürütme kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, şöyle dedi:
"Yaşadığımız krizden sadece turizm değil, turizme bağlı diğer sektörlerde geniş çaplı şekilde etkilendi. Ülkemizde her sektör bu krizden etkilendi. Davutoğlu'nun acil eylem planındaki maddeler gerçekten çok olumlu ve krizi hafifletecek şekilde ancak yeterli değil. Ama en azından her şeyi devletin üzerine yıkmamamız gerekiyor. Yerel yönetimler, STK'lar bu süreçte devlete hükümete destek olmalı, herkes taşın altına elini koymalı.”
 
“Herkese aynı olanak sağlanmalı”
 
Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt ise, acil eylem planının hazırlanmasının iyi niyet göstergesi olduğunu ancak, yeterli olmadığını söyledi. Özyurt, şöyle dedi:
"Devletin bu konuda daha detaylı daha açık çalışması ve küçük ve orta ölçekli tesislerin de elinden tutması gerekir. Başbakanımızın açıkladığı gibi 750 bin doların üzerinde geliri olan tesislerin ihracatçı sayılması özellikle Ege ve Akdeniz bölgesindeki küçük ve orta ölçekli işletmeleri zor durumda bırakır. Çünkü bunlar ÖTV ve KDV ödemeyecekleri için haksız rekabet ortamı doğacak. Bu nedenle bu rakam 100 bin dolara çekilmeli. Örneğin bu plan içinde Ege ve Akdeniz'deki turistik tesislerin belini büken ecrimisil fiyatları, bu yıl başbakan tarafından ötelenirken; biz ötelenmenin değil bu fiyatların normale çekilmesini istiyoruz. Aksi takdirde sahilde ecrimisil ödeyen küçük ve orta ölçekli işletmeler bu fiyatlarla turizm yapamaz hale gelir. Yeşil yıldızlı otellerden en düşük oranda alınan elektrik ve su bedeli uygulamasının bu yıla mahsus olarak diğer turistik tesislere de uygulanması gerekir. Ayrıca yine bu yıl için kredi alan turizmcilerin faizlerinin alınmaması ve en azından bu yıl için borçların ertelenmesi kararları alınabilir. Çok hızlı biçimde yurt dışında yeterli tanıtım yapılarak turistik tesislerin bulunduğu bölgelerde can güvenliği konusunda bir sıkıntı olmadığı anlatılmalı, krizi arttıracak söylemlerden kaçınılmalı. En küçük turizmciden, pansiyondan beş yıldızlı otele kadar herkese aynı olanak sağlanırsa paket başarılı olur."
 
“Güvenli ülke vurgusu yapılmalı”
 
Bodrum Skal Grubu Başkanı Ömer Karacalar da yaptığı değerlendirmede Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun turizmde acil eylem planı açıklamasını çok doğru ve tam zamanında bulduklarını söyledi. Karacalar, "Geriye yapılması gereken en önemli olay ise turizm beklentisi içerisinde olduğumuz ülkelerde hızlı ve etkili bir tanıtım yapılarak bu bölgelerde can güvenliğinin olduğunu, güvenlik sorunu bulunmadığını anlatmamız gerekir" dedi.
 
Küçük acenteler için de tedbir çağrısı
 
TÜRSAB Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ da paketin genel anlamda olumu olduğunu ancak küçük acenteleri desteklemeyeceğini söyledi. Uçaklarla ilgili olan teşviklerin gayet olumlu olduğunu söyleyen Özbozdağ, yılda 400 bin kişi getiren acenteler verilecek teşviklerin yeterli olmayacağını, pek çok küçük acentenin teşvik kapsamının dışında kalacağını belirtti.  
 
"Kayıp Ruslarla sınırlı değil"
 
Özellikle kolay destek kredisinin ufak acenteleri de kapsaması gerektiğini bildiren Özbozdağ, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin hem komşularında, hem de içinde bir barış iklimi yok. Barışın olmadığı yerde siz ailenizle rezervasyon yapar mısınız? Bir an önce normal hayata dönülmesi gerekir. Kaybımız gittikçe fazlalaşıyor. Sorun sadece Rus pazarı değil. Bizim bölgede bakıldığında 200 bin Rus ağırlıyoruz. Biz bunu belki de telafi de edebilirdik. Ancak sorun sadece Ruslarda değil. Aldığım bilgilere göre İngiliz pazarında da kaybımız yüzde 30'ların üzerinde. Bu da en az 300 bin İngiliz'in gelmemesi demektir. Arap ülkelerinden gelecek yolcu sayısı bu kayıpları karşılamaz. Bizim bir an önce bölgesel olarak hem tanıtım faaliyetlerine hız vermemiz hem de bölgede güven ortamının olduğunu deklare etmemiz gerekiyor. Hep bir ağızdan içerde ve dışarda barış olduğunu söylemeliyiz."
 
“İstihdam yönelik tedbirler de alınsın”
 
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır da turizm eylem paketi ile ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. 
Turizm Acil Eylem Planı’nı sektördeki sıkıntıların aşılması yönünde olumlu bir ilk adım olarak gördüklerini kaydeden Bayındır, “ Ancak istihdama yönelik de tedbirlerin de hayata geçirilmesini bekliyoruz” dedi. 
 
“Top turizmcide”
 
Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Murat Demir de yazılı bir değerlendirmede bulundu. Açıklanan eylem planları ile turizmcinin bir nebze de olsa rahat bir nefes alacağını söyleyen Demir, “Artık top turizm sektöründedir. Turizm yatırımcısı Türk TUrizminin eski şaşalı günlerine kavuşabilmesi için taşın altına elini koymalı ve farklı pazarlara yönelmelidir” diye konuştu.
 
"Daha radikal çözümlere ihtiyaç duyuyoruz"
 
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sili ise şu değerlendirmeyi yaptı: 
"Sayın Başbakanımızın açıklamış olduğu turizm destek paketi ile ilgili olarak öncelikle Türkiye’mizin içinde bulunduğu yoğun gündem içerisinde kısa sürede hazırlanan ve kamuoyuyla paylaşılan önlemler için müteşekkiriz. Konaklama sektörü olarak mevcut durumda daha radikal destek ve çözümlere ihtiyaç duymakta isek de yine açıklamada Turizm Bakanlığımızın üzerinde çalıştığı ifade edilen yapısal çözümler içerisinde daha da etkin çözümlerin ve desteklerin ele alınacağına inanıyoruz."
 
(Kaynak: turizmgazetesi.com)

Diğer Sektörel Haberler

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREK

Image

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREKBitez Koyu içinde her mevsimde denize açılmanın, ekip arkadaşlığı kurmanın, kürek çekmenin tadını öğrenmek çok kolay.KÜREKTE BULUŞALIMInstagram: bodrumkurekbite...


Jolly Tur: Turizmde talep çok yüksek, fiyatlar artacak

Image

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vardar, "Yurt dışı talep çok fazla olduğu için 2019'da fiyatlar çok artacak. Şu anda erken rezervasyonlarda Ege'de yüzde 35, Akdeniz'de yüzde 45 artış var" dedi.Jolly ...


Yabancıya konut satışında rekor

Image

Yabancıya konut satışında ilk kez 30 bin bandı aşıldı, aylık bazda da ilk kez 6 binin üzeri görüldü. Sektör temsilcileri hedefin 40 bin olduğunu dile getirdi.Yabancılara konut satışında tarihi zirvele...


Booking.com Türkiye'de çözüm arayışında

Image

Booking.com Başkanı ve Üst Yöneticisi Gillian Tans, "Türkiye’deki hizmetlerimizde yaşanan sıkıntılara çözüm bulabilmeye yönelik Türk hükümetiyle temas halindeyiz. Umarım yakın gelecekte vergi konusund...


Turizmci 2019 için iyimser

Image

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Bugünden 2019 yılına yönelik ön satışlardan olumlu sinyaller geldiğini söyleyebiliriz. İspanya'nın gerileme yaşadığı pazarlardan Türkiye’ye bir kayış olmasını bekliyoruz...

KÖŞE YAZARLARI