Otelcilikte iki yeni terim

WTM Londra Fuarı'nda açıklanan Seyahat Trendleri 2015 Raporu'na göre, son dönemde büyük ivme yakalayan lüks otelcilik sektöründe özellikle Avrupa ve Amerika'da yeni bir trend baş gösteriyor. Crowdsourcing denen yöntemler otellerin tasarımından lokasyonuna kadar her şey tüketicilerle birlikte planlanırken, crowdfunding yöntemiyle de otelin finansmanı yine tüketicilerle birlikte sağlanıyor.

CROWDSOURCING OTELLER

 Raporda yayımlanan verilere göre, küresel lüks otelcilik sektöründe yeni bir trend beliriyor. Otellerinin konseptini crowdsourcing (tasarım vb. konularda tüketicinin fikrini alma) yoluyla belirleyen lüks oteller, finansman konusunda ise banka kredileri gibi geleneksel yöntemler yerine crowdfunding’e (özellikle internet üzerinden pek çok kişinin yaptığı küçük yatırımlar) yöneliyorlar.

 Crowdsourcing, bir ürün oluşturmak için fikir ve bilgi toplama sürecini anlatırken, ülkemizde bilinmeyen bir konsept olan crowdfunding, ABD ve Avrupa’da yayılmaya başlıyor. İnternet kullanımının hızla arttığı Asya’nın ise yakın zamanda bu alanda öne çıkması bekleniyor.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

 Crowdsourcing’e başvuran otelciler, yatırımlarını yapmadan önce sosyal medyada yeni konaklama türleri, tasarım ve geliştirme alanlarında insanların fikirlerini alıyor.

 Bu adımın ardından da sıra yatırımı finanse etmeye geliyor. Burada devreye crowdfunding giriyor. Potansiyel otel sahipleri, özellikle internet üzerinden olmak üzere pek çok yatırımcının küçük katkısı ile otellerini hayata geçirme imkanı buluyor. Katkı koyan küçük yatırımcılar ise oteli ziyaret ettiklerinde ücretsiz konaklama ya da ekstra hizmet gibi haklar kazanıyor.

 *Bu girişimlere örnek olarak yeni başlayan Amberlair lüks butik otel projesi verilebilir. Her şey planlandığı gibi giderse, yatırımcılar, otelin yerinden tasarımına kadar pek çok konuda projeye katkı koyacak.

 *Crowdfunding emlak şirketi Prodigy Network, New York’ta cotels olarak bilinen kısa ya da uzun vadeli otel odaları için 194 birimlik alan yaratmayı planlıyor.

 *Bu yeni trendin, lüks segmentin esas oyuncu olması bekleniyor. Lüks segmentin crowdfunding için oldukça elverişli olan uzun teslim süresine uygun ve  benzersiz tasarımı ile ayrıksı otellere daha yatkın olması sebebiyle bu alanın lideri olması bekleniyor.

MARRIOTT DA UYGULUYOR

 Crowdsourcing, geleceğin otel dizaynı ve yapım aşamasını değiştirme açısından büyük potansiyel taşıyor ve aslında bu konsept yalnızca yeni yapılacak otellerde uygulanmak zorunda değil.

 Örneğin, Marriott International, havlu tasarımları ve otomatlar gibi alanlarda online ortamda müşterilerine danıştığı bir kampanya gerçekleştirdi. Alınan en iyi sonuçlar Amerika’da bulunan Marriott outletlerinde sergileniyor.

2015'TE BU YÖNTEMLE 10 MİLYAR DOLAR TOPLANACAK

 Crowdsourcing.com’da yer alan bilgiye göre, dünya genelinde crowdsourcing ile toplanan yatırım miktarı 2012 yılında 2.7 milyar dolarken, bu rakam 2013 yılında 5.1 milyar dolara yükseldi. 2015 yılında toplanması beklenen yatırım tutarı ise 10 milyar dolar.

'SİZİN TARAFINIZDAN YARATILDI VE DİZAYN EDİLDİ'

 Temalı otellerin ortaya çıkmasındaki bir sonraki potansiyel adım ise, ortak bir tutkuyu paylaşan küçük yatırımcıların bir araya gelerek neredeyse her zaman ‘müşteri garantili’ olan temalı oteller açması.

 Otellerin teması hobilerden, kitaplardan, televizyon programlarından ya da filmlerden esinlenmiş olabiliyor. Bu gibi konular hem tasarım hem de yatırım alanında oldukça ilgi çekiyor. Tema konusunda en büyük potansiyeli ise televizyon dizisi Game of Thrones taşıyor gibi görünüyor.

 Pek çok seyahat şirketi için kişiselleştirme oldukça önemli hale gelmiş durumdayken, müşterilere ‘sizin tarafınızdan yaratıldı, tasarlandı ve finanse edildi’ sloganıyla pazarlanacak bir otelin başarılı olmama şansı yok gibi gözüküyor.

 Öte yandan, bu yöntemle ortaya çıkan otellerin, benzersiz olma konusunda oldukça dikkatli davranmaları gerekiyor. Çünkü bu özelliği kaybeden projeler tüketicinin ilgisini çekmeyecektir.

(Kaynak: turizmguncel.com)

Diğer Sektörel Haberler

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREK

Image

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREKBitez Koyu içinde her mevsimde denize açılmanın, ekip arkadaşlığı kurmanın, kürek çekmenin tadını öğrenmek çok kolay.KÜREKTE BULUŞALIMInstagram: bodrumkurekbite...


Jolly Tur: Turizmde talep çok yüksek, fiyatlar artacak

Image

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vardar, "Yurt dışı talep çok fazla olduğu için 2019'da fiyatlar çok artacak. Şu anda erken rezervasyonlarda Ege'de yüzde 35, Akdeniz'de yüzde 45 artış var" dedi.Jolly ...


Yabancıya konut satışında rekor

Image

Yabancıya konut satışında ilk kez 30 bin bandı aşıldı, aylık bazda da ilk kez 6 binin üzeri görüldü. Sektör temsilcileri hedefin 40 bin olduğunu dile getirdi.Yabancılara konut satışında tarihi zirvele...


Booking.com Türkiye'de çözüm arayışında

Image

Booking.com Başkanı ve Üst Yöneticisi Gillian Tans, "Türkiye’deki hizmetlerimizde yaşanan sıkıntılara çözüm bulabilmeye yönelik Türk hükümetiyle temas halindeyiz. Umarım yakın gelecekte vergi konusund...


Turizmci 2019 için iyimser

Image

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Bugünden 2019 yılına yönelik ön satışlardan olumlu sinyaller geldiğini söyleyebiliriz. İspanya'nın gerileme yaşadığı pazarlardan Türkiye’ye bir kayış olmasını bekliyoruz...

KÖŞE YAZARLARI