KURAL MI KURALSIZLIK MI?

Sayın okuyucularımız, bugünden itibaren bu köşeden dilim döndüğünce Trafik ile ilgili aksaklıkları, eksikleri ve çözüm yollarını sizlerle paylaşacağım.



Öncelikle sizlere Trafik’in tanımını kısa ve öz olarak aktarayım. 2918 sayılı Karayolları ve Trafik Kanunu’nda Trafik’in tanımı şöyledir; İnsanların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketlerine Trafik denir.

Şimdi bu tanıma göre, araçları insanlar yönlendirdiğine göre, direk olarak araçları trafikteki sorunlar için yargılayamayız. İkincisi hayvanlar…  hayvanlarda yaratılışları gereği insanlar gibi bilinçli olamayacakları için onları da sorumlu tutamayız. Geriye kaldı insanlar yani bizler!

Klasik bir söz vardır; Avrupa’da şöyle, Avrupa’da böyle, adamlar şunu, bunu ne güzel yapıyor diye… Aslında bütün iş insanın kendi bilincinde bitiyor. Emin olun aynı kanun ve kurallar bizde de var. Fakat iş uygulamaya gelince maalesef henüz o bilinçte değiliz. Örneğin; Bence en önemli sorunlardan biri, süratli araç sürmek, özellikle de şehir içinde… Bakın hiçbir şey kafadan uydurularak yazılmamıştır. Bir takım deney ve uygulamadan sonra belirlenirler.

Aksine bir işaret yoksa şehir içinde 50 km’yi geçmeyin denmiş. Neden? Çünkü; Herhangi bir sebepten dolayı aniden durmamız gerekirse hızınız fazla olmadığından güvenle durabilirsiniz… Fakat şehir içinde hatta sokak aralarında bile aşırı hızdan dolayı her gün kazalara tanık oluyoruz.

Çok önemli bir örnek daha vereyim; Takip Mesafesi; Kural gereği öndeki aracı hızınızın yarısı kadar metre mesafede takip etmeniz gerekir. Fakat nerede bu bilinç?!... Bir bakıyorsunuz arkanızdaki araç sizi neredeyse iki karış mesafeden takip ediyor. Hatta siz öndeki aracı mesafeli takip ettiğinizde sağdan ve soldan önünüzdeki boşluğu doldurmak için hamle yapıyorlar… Ayrıca sizi korna ve selektörle rahatsız edip hızlanın diye ikaz ediyorlar.

Demek ki neymiş sevgili okurlar, sorun kurallarda değil kurallara uymayanlarda . Gerçi bu sorunumuz sadece trafik ile ilgili değil. Hayatın her alanında yüz yüze olduğumuz bir durum. Bir sonraki yazıda bu ve benzeri sıkıntıları paylaşmak üzere şimdilik esen kalın.

 

Diğer Emrehan Özyurtkan

TRAFİK... TRAFİK...

TRAFİK... TRAFİK...Merhaba sevgili okurlar.Uzun bir aradan sonra tekrar aldım elime kalemi ve çıktım huzurunuza..önce şunu açıkça ifade edeyim ki, neredeyse iki aydır yazmayışımın nedeni, o kadar yazm...

‘’SÖYLESEM TESİRİ YOK, SUSSAM GÖNÜL RAZI DEĞİL.’’

‘’SÖYLESEM TESİRİ YOK, SUSSAM GÖNÜL RAZI DEĞİL.’’ Fuzuli… Ne güzel söylemiş Fuzuli… Çok takdir ederim bu sözü.. Duyarlı ve hassas bir insanın tepkisini çaresizce dile getirmesinin en güzel örneğidir b...

KÖŞE YAZARLARI