Bodrum’da 2016’da inşaat patlaması bekleniyor

Bu yıl 5 milyar dolarlık gelir yaratması beklenen yabancıya konut satışının 2016'da 10 milyar dolara ulaşması öngörülürken; Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yabancılara konut satışının döviz kazandırıcı hizmet kapsamına alınması için bakanlık olarak çalıştıklarını söyledi.

Konutder'in toplantısında yaptığı konuşmada Zeybekci, "Türkiye'nin en önemli ihraç kalemlerinden, döviz gelirlerinden bir tanesi konut. Sektörün döviz kazandırıcı gelirler kategorisine alınmak kadar doğru bir isteği olamaz" dedi.

Verilen bilgiye göre, Türkiye'de bu yıl yabancılara yaklaşık 5 milyar dolar tutarında 20 bin adet civarı konut satışı gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Zeybekci, konut sektöründeki farklı KDV uygulamasının yanı sıra, dolaylı vergiler sorununun da çözülmesi gerektiğini söyledi.

Turizm alanında da belli hizmetlerin döviz kazandırıcı kategoride değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Zeybekci, "Turizm alanında da sağlık turizmi, alışveriş turizminin bir şekilde döviz getirecek gelir kapsamına alınıp değerlendirilmesi lazım. Buna da yaklaşabildiğimiz kadar yaklaşacağız. Bunların hepsinin yeniden değerlendirilmesi lazım" diye konuştu.

2016'da 10 milyar dolarlık konut satışı hedefleniyor

Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik ise, bu yıl 5 milyar dolar döviz girdisi yaratması beklenen yabancıya konut satışının ihracat sayılmadığına dikkat çekerek, "Konut satışları ihracat sayılmıyor. Ama döviz kazandırıcı hizmet kapsamına alabiliriz gibi görünüyor" dedi ve ekledi: "Bir diğer sorun KDV maddesi. Aynı mahallede, aynı sokakta farklı KDV uygulayabiliyorsun. Sokağın başında yüzde 8, sokağın sonunda yüzde 18 KDV uygulanabiliyor. Bunun disipline edilmesi lazım. Ayrıca tapu harcı, damga vergisi gibi kayıtdışına iten uygulamalar var. Bunların gözden geçirilmesi gerekiyor."

Türkiye'de 1.2 milyon adet civarındaki toplam konut satışının sadece yüzde 1.7'sinin yabancılara yapıldığını belirten Çelik, bu anlamda Türkiye'ye döviz girdisi yaratacak yabancıya satışta büyük bir potansiyel bulunduğunu söyledi.

Çelik, "Bu yıl yabancılara konut satışını 20 bin adet ile kapatacak gibi görünüyoruz. 5 milyar dolar civarı gelir elde edeceğiz... 2016 yılında ise 40 bin konuta ve 10 milyar dolar ciroya ulaşmak istiyoruz" dedi.

(Haber kaynağı: dunya.com, Resim kaynağı: Bostancı İnşaat))

Diğer Sektörel Haberler

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREK

Image

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREKBitez Koyu içinde her mevsimde denize açılmanın, ekip arkadaşlığı kurmanın, kürek çekmenin tadını öğrenmek çok kolay.KÜREKTE BULUŞALIMInstagram: bodrumkurekbite...


Jolly Tur: Turizmde talep çok yüksek, fiyatlar artacak

Image

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vardar, "Yurt dışı talep çok fazla olduğu için 2019'da fiyatlar çok artacak. Şu anda erken rezervasyonlarda Ege'de yüzde 35, Akdeniz'de yüzde 45 artış var" dedi.Jolly ...


Yabancıya konut satışında rekor

Image

Yabancıya konut satışında ilk kez 30 bin bandı aşıldı, aylık bazda da ilk kez 6 binin üzeri görüldü. Sektör temsilcileri hedefin 40 bin olduğunu dile getirdi.Yabancılara konut satışında tarihi zirvele...


Booking.com Türkiye'de çözüm arayışında

Image

Booking.com Başkanı ve Üst Yöneticisi Gillian Tans, "Türkiye’deki hizmetlerimizde yaşanan sıkıntılara çözüm bulabilmeye yönelik Türk hükümetiyle temas halindeyiz. Umarım yakın gelecekte vergi konusund...


Turizmci 2019 için iyimser

Image

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Bugünden 2019 yılına yönelik ön satışlardan olumlu sinyaller geldiğini söyleyebiliriz. İspanya'nın gerileme yaşadığı pazarlardan Türkiye’ye bir kayış olmasını bekliyoruz...

KÖŞE YAZARLARI