Bodrum`da '17. Ulusal Turizm Kongresi'

17. Ulusal Turizm Kongresi, Torba Mahallesi'ndeki Vogue Otel'de başladı. Kongreye katılacağı açıklanan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, programının son dakikada değişmesi nedeniyle Bodrum'a gelmedi.




İlk defa 1990 yılında yapılan ve her yıl değişik üniversitelerin ev sahipliğinde düzenlenen turizm alanının en köklü kongresinin ev sahipliğini bu yıl Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum'da yapıyor. Akademi ve Turizm sektörününü bir araya getiren kongreye 61 üniversiteden 300'ün üzerinden öğretim elemanı ve turizmci katılıyor. 

17. Ulusal Turizm Kongresi'nin açılışına Muğla Valisi Amir Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi rektörü Prof Dr. Mansur Harmandar, İl Garnizon Komutanı Albay Yavuz Özfidan, Muğla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İlyas Sarıyerli, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Murat Tonbul, TUREB Başkanı Zeki Apalı, TÜRSAB Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, BESİAD Başkanı Emre Köroğlu, BODER Başkanı Halil Özyurt, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen ile çok sayıda akademisyen ve turizmci katıldı. 

Kongrenin açılış konuşmasını Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ozan Bahar yaptı. Geçtiğimiz günlerde geçirdiği bir kaza nedeniyle tekerlekli sandalyeyle kürsüye gelen Bahar, Türkiye'nin rekabet gücü en yüksek sektörlerinin başında turizmin geldiğini belirterek şunları söyledi: 

"10 MİLYON İNSAN TURİZMDEN GELİR SAĞLIYOR"

"Turizm toplamda 96 milyar dolarlık hasıla yaratmaktadır. Sektörde dolaylı ve doğrudan 3 milyona yakın insan istihdam edilmekte yan sektörlerle birlikte sektörden 10 milyona yakın insanının bir şekilde gelir sağlamakta olduğu öngörülmektedir. 2016 yılında Türkiye'ye gelmeyeceği tahmin edilen ortalama 5 milyon turistin ülkemiz ekonomisi üzerinde yarattığı hasarın 5 milyar dolardan fazla olacağı ve buna AB turizmindeki kayıp da eklendiği zaman 7-8 milyar dolar düzeyinde olacağı tahmin edilmektedir. Oysa geniş bir turizm ürün arzına sahip olan ancak bunu uzun vadeli sürdürülebilir turizm politikalarıyla desteklemeyen ülkemiz turizmi için artık yaşanan yapısal sorunları görmek gerekir. Ülke turizmini sadece kıyı turizmi ile sınırlamak çok büyük bir yanılgı olur. Türkiye'de turizm özellikle 1982-2000 yılları arasında çok muazzam bir gelişme gösterdi. Kaynaklar özellikle kıyı turizmi odaklı bir döngü içerisinde yıllardır deniz, güneş ve kuma yapıldı" dedi. 

Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Osman Gürün de, turizm sektörünün sorunlarına dikkat çekerek, master turizm planının yapılmasının önemini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: 

"TURİZM YILIN 12 AYINA YAYILMALI"

"Muğla ve Antalya gibi turizm bölgeleri deniz kum güneş turizmine mahkum edilmeseydi, tabiat, kültür coğrafi, sosyal konumlarımız değerlendirilerek turizm planlamaları yapılsaydı bu kriz ortamında bu kadar zarar görmezdik. Bu nedenle sadece Ege ve Akdeniz bölgeleri için değil tüm bölgelerimizi kapsayan tanıtım yapılmalı. Turizm yılın 12 ayına yayılmalı. Kültür ve tarih zengini Muğla'da deniz- kum- güneş ve yat turizmi ön plana çıkarken, kültür turizminin adından bile bahsedilmiyor. Muğla'da 110 ören yerinden sadece 22'sinde şu anda kazı ve kurtarma çalışmaları yapılabiliyor. Muğla'nın turizmi 10 yıl sonra nerede olacak, nereye götürülmek isteniyor bunun planlanması yapılırken diğer sektörlerin turizme zarar vermesi de engellenmeli." 

Muğla Valisi Amir Çiçek ise konuşmasında yemyeşil doğası, masmavi suları, bakir koyları, güvenli ortamı ile dünyaca ünlü destinasyonlara sahip olan Muğla'nın gelecek yıllarda daha fazla turiste ev sahipliği yapacağına inandığını belirterek şöyle dedi: 

"ACİL OLARAK TURİZMİN MASTER PLANI HAZIRLANMALI"

"Muğla sadece Türkiye için değil, tüm dünyanın en önemli coğrafi bölgelerinden biri. Doğası, havası, sahip olduğu tarihi değerlerle çok şanslı bir il olduğumuzu düşünüyorum. Muğla, birçok farklı uygarlığa ait eşsiz tarihi ve kültürel zenginlikleri, bin 484 kilometrelik doğa harikası kıyı şeridi ile Türkiye'nin en önemli turizm destinasyonlarından biri olma özelliğine sahip. Anadolu'da tarımı bile turizm sektörünün içine çekebiliriz. Bu nedenle deniz kum güneş ve Antalya ile Muğla ile turizmimiz sınırlı kalmamalı acil olarak turizmin master planı hazırlanmalı. Turizmde bunların dışına çıkmayı başarmalıyız. Örneğin spor turizmi bunlardan biridir. Spor turizmini Muğla'da havada, karada, suda canlandırmalıyız." 

Protokol konuşmalarının ardından sektör ve akademi açılış konuşmaları ve açılış oturumuna geçildi. Kongre dönem başkanı Prof Dr. Orhan İçöz'ün başkanlığında gerçekleştirilen açılış oturumunda, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Murat Tonbul, TUREB Başkanı Zeki Apalı, Oxford Brookes Üniversitesi'nden akademisyen Prof. Dr. Levent Altınay ile GEKA Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan katıldı. 

Açılış oturumunda bir konuşma yapan TÜROFED Başkanı Osman Ayık, master planın Türkiye gündeminden düşmüşken bugün burada yeniden gündeme getirilmesinin memnuniyet verici olduğuna vurgu yaparak şunları kaydetti: 

"TÜM SEKTÖRLERİN ÜZERİNDE UZLAŞTIĞI BİR YOL HARİTASI HAZIRLAMALIYIZ"

"Master planı yapacak turizmciler, kamu yöneticileri ve akademisyenler hepsi burada. Türkiye turizmde bundan sonra hangi yolda gidecek nasıl bir plan izleyecek buna karar vermeli, sektör olarak hayal satan bir sektörüz. Geleceğe umut ile bakıyoruz ama bize de kesinlikle bir yol haritası ve tüm sektörlerin kurumların turizm konusunda uzlaştığı bir ortamı yaratabilmeliyiz. Çünkü insanı insan gibi hissetmesine neden olan bir sektörüz. Biz bu krizle birlikte kayıplarımızın yanı sıra kazanımlarımızı da elde edebiliriz. Turizm meslek liselerinin sayıları artmıyor, azalıyor. Sektörü destekleyen eğitim politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerekir" dedi. 

35 bilimsel oturumda akademisyenlerin 148 bildiri sunacağı 17. Ulusal Turizm Kongresi 23 ekim tarihinde sona erecek.

(Kaynak: turizmdebusabah.com)

Diğer Sektörel Haberler

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREK

Image

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREKBitez Koyu içinde her mevsimde denize açılmanın, ekip arkadaşlığı kurmanın, kürek çekmenin tadını öğrenmek çok kolay.KÜREKTE BULUŞALIMInstagram: bodrumkurekbite...


Jolly Tur: Turizmde talep çok yüksek, fiyatlar artacak

Image

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vardar, "Yurt dışı talep çok fazla olduğu için 2019'da fiyatlar çok artacak. Şu anda erken rezervasyonlarda Ege'de yüzde 35, Akdeniz'de yüzde 45 artış var" dedi.Jolly ...


Yabancıya konut satışında rekor

Image

Yabancıya konut satışında ilk kez 30 bin bandı aşıldı, aylık bazda da ilk kez 6 binin üzeri görüldü. Sektör temsilcileri hedefin 40 bin olduğunu dile getirdi.Yabancılara konut satışında tarihi zirvele...


Booking.com Türkiye'de çözüm arayışında

Image

Booking.com Başkanı ve Üst Yöneticisi Gillian Tans, "Türkiye’deki hizmetlerimizde yaşanan sıkıntılara çözüm bulabilmeye yönelik Türk hükümetiyle temas halindeyiz. Umarım yakın gelecekte vergi konusund...


Turizmci 2019 için iyimser

Image

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Bugünden 2019 yılına yönelik ön satışlardan olumlu sinyaller geldiğini söyleyebiliriz. İspanya'nın gerileme yaşadığı pazarlardan Türkiye’ye bir kayış olmasını bekliyoruz...

KÖŞE YAZARLARI