Amerikan Kültür

1- Sektörün Bodrum'daki tarihçesi hakkında hatırladıklarınızı anlatır mısınız? Amerikan Kültür Bodrum Temsilciliği, Bodrum’daki faaliyetlerine 2009 yılı sonlarında başlamış olup bu zamana kadar yabancı dil eğitim hizmetini Avrupa Birliği Standartları ile vermeye devam etmektedir. En yeni ve başarılı eğitim sistem ve tekniklerini kullanması, eğitiminde teknolojiden faydalanması ve Bodrum karakterine uygun olarak kısa sürede konuşma odaklı bir eğitim benimsemiş olması bakımından öğrencilerinin isteklerini tam olarak karşılamaktadır. Türkiye’deki 149 temsilcilikten biri olan Amerikan Kültür Bodrum Temsilciliği, eğitim faaliyetlerine tüm hızı ile devam etmektedir.

2- Firmanızın tarihçesi ve sektördeki yeri hakkında bizi bilgilendirir misiniz? Amerikan Kültür, Antalya merkezli bir Türk Firmasıdır. Türkiye’deki ve dünyadaki en büyük zincir dil okulu olma özelliği ile Türkiye için bir gurur kaynağıdır. Kurumlarımız, uygulanan yüksek kalite standartları sayesinde; 2011 Yılı Avrupa Birliği Kalite Ödülünü, 2010-2011-2012 Yılları, üç yıl üst üste, Tüketici Kalite Ödüllerini almaya hak kazanmış ilk ve tek dil okuludur. Amerikan Kültür Yabancı Dil Kurslarında uygulanan Avrupa Dil Portfolyosu, Avrupa Konseyi tarafından akredite edilen Türkiye’deki ilk ve tek eğitim sistemidir. Son olarak Tokyo’da yapılan Lob’in World  Zirvesinde Dünya Kalite Ödülüne layık görülmüştür.

3- Sektörün Bodrum'daki geleceği nedir ve yapılması gerekenler nelerdir? Eğitim sektörü ve yabancı dil eğitim kurumları Bodrum’da giderek artmakta ve buna bağlı olarak eğitim kalitesini yükseltmektedirler. Amerikan Kültür Bodrum’daki yabancı dil eğitim kurumlarına öncülük etmiş ve bodrumun ilk zincir dil okulu temsilciliği olmuştur.

4- Sektörünüz ne kadar Bodrum Turizm sektörünün etkisinde? Turizm, hizmet sektörleri arasında en hassas çizgiye sahip sektördür. Bu hassasiyet “ağırlama/misafir etme” ilkesine başlı olarak ilerlemektedir. Bir kişiyi misafir ederken evine memnun edebilmemiz için onunla en iyi şekilde iletişim kurabilmek, ihtiyaçlarını en iyi şekilde anlamak ve karşılamak hayati önem taşımaktadır. Evinimize gelen bir misafiri düşünelim; misafirimiz eve geldiğinde onu en coşkulu şekilde karşılamak, sohbet etmek, iyi vakit geçirmek, isteklerini öğrenmek ve imkanlar dahilinde bu istekleri en iyi şekilde karşılamak ve aynı coşku ile uğurlayıp tekrar kendilerini ağırlamaktan memnuniyet duyacağımız hissini vermek gerekir. Bu ağırlamanın biraz daha endüstriyel hali olan turizm sektöründe ağırladığımız kişiler kendi ülke insanımız kadar (hatta belli bölgelerde daha çok) farklı ülkelerden gelen misafirler olacaktır. Bu misafirleri, evimize gelen misafirler gibi ağırlamanın ilk şartı iyi bir iletişim, iyi bir iletişimin de ilk şartı kaliteli bir eğitim olacaktır. Kaliteli ve profesyonel İngilizce eğitiminin ilk ve tek doğru adresi, Amerikan Kültür Bodrum Temsilciliğidir.

5- Bu sektörde çalışmak isteyen gençlere tavsiyeniz ne olur? Eğitim sektöründe ciddi bir  “iyi” öğretmen açığı olduğu, ülkece kabul gören bir gerçektir. Birçok gencimiz öğretmenlik kariyerini, öğretmek ve bilgi aktarmak için değil, maddi kaygılar sebebi ile seçebilmektedir. Ancak öğretmenlik, öğretmek için doğan kişilerce yapılması gereken bir meslektir. Yabancı dil öğretmenleri güncel dünyaya ayak uydurabilmek amaçlı çeşitli dallardan workshoplarla katılmalı, farklı ülkeleri ziyaret edip ve hatta mümkünse oralarda öğretmenlik yapıp, vizyonu ile beraber öğrencime süreci içerisindeki kişilerin farklılıklarını gözlemlemeli, herkese öğretebilmek için farklı yöntemleri araştırmalıdır.

6- Eğitimdeki en önemli faktörler nelerdir?    (Tüm dünyadaki tüm eğitimlerin başarıya ulaşması için gerekli iki şart vardır. 1-Eğitime zaman ayırmak  2-istikrarlı bir çalışma göstermek

Alternatif sorular:

* Bodrumda sektörünüz ile ilgili yeterli tanıtım yapılıyor mu, sizce hedef kitle kimler olmalıdır? Bodrum yabancı dil eğitimi bakımından yeni yeni gelişen bir ilçe. Eğitim alanında Bodrum halkının özellikle de yeni yetişen nesile gerekli hasssasiyeti gösterdiğini göreiliyoruz. Ancak iş hatayı içindeki kişilerin de kendileri için doğru yatırımı yapabilmeleri adına gerekli müdahaleleri yapması gerekmektedir. Eğitim sektöründe hedef herkes olmalıdır. Çünkü öğrenme, sınırı olan ve biten bir aktivite değildir.

* Yılın hangi sezonu sizin sektörünüzün en aktif zamanı? Öğrencilerimizin yazın yoğun sezon sebebi ile bir eğiitime zaman ayıramayıp, sezon bitince kendilerine zaman ayırabilmeleri göz önünde bulundurulursa, yoğun sezonumuz sonbahar ve kış aylarıdır.

* Bodrum'un kışın daha sakin bir yapıya sahip olması sizce ne şekilde bir avantaja dönüştürülebilinir?  Bilinen bir gerçek Bodrum yerli haklının yazın  yaşanan aşırı yoğunluk ve hareketten bunalması, kışın biraz daha kendilerini dinleme, yeni sezona hazırlama ile geçirdiğidir. Bodrum hatrı sayılır bir kalabalığa kışın da sahip olduğu için yerel halkın faydalanabileceği etkinlikler bodrum ekonomisini daha çok ayakta tutabilir.

* Su anda size bir fırsat verilse; Bodrum'da derhal değiştirmek isteyeceğiniz iki konu ne olurdu ve nedenleri? Üzülerek söylemek gerekir ki Bodrum kendi kimliğini kaybetmeye yüz tutmuş, sadece yaz turizminin yaşandığı klasik bir tatil beldesi olma yolunda gidiyor. 1980 sonlarındaki karakteri olan bir kasabadan, dünyanın her yerinde bulunabilecek sıradan bir tatil şehrine ilerliyor. Eğer değiştirme imkanım olsaydı, kendi çocukluğumdaki Bodrumu geri getirir, kaybolan bodrum karakterini geri kazandırırdım.  İkinci olarak da yer altı zenginliklerini ortaya çıkarmak, şehrin merkezinin sıkışıklığını yok etmek için beldelere yayılmayı tercih ederdim.

SERKAN SOYSAL

[email protected]

 

KÖŞE YAZARLARI