2016 SEZONUNA GİRERKEN GÖRÜŞLER 3

Arya Yachting & Tours,  Sn. Hasan Karadeniz'in görüşleri:

 

1-2016 turizm sezonu başlarken sektörünüzü nasıl görüyorsunuz?

Yılın başlarında, ilk görüşlerim rezervasyonların düşeceği yönündeydi. Ancak hiçbir rezervasyonun sıfırlanacağına ihtimal vermiyordum. Yeni katılacak destinasyonlarla işimizin en az yüzde ellisini yapacağımızı umuyordum. Bu konuda görüştüğüm tüm denizcilerin yaklaşık görüşü bu yöndeydi. Kitle turizmi yapan firmalarla, bireysel yolcu taşıyan firmalar arasında bireysel yolcu taşıyan firmaların lehine bir fark olacağını umuyordum. Türkiyeyi tanıyanların geleceğini düşünüyordum.

Bugüne kadar gelişen olaylar şöyle bir durum çıkardı ortaya. Avrupa ve Amerika'daki orta ölçekli firmalar satışlarını tamamen durdurdular. Kültür turlarını iptal ettiler. Sonuçta kendi müşterilerine güvensiz bir destinasyonla çalışmadıkları mesajını ilettiler. Meydan tamamen kitle turizmi yapan ve Türkiye'de yatırımı olan gruplara kaldı. Bu gruplar da gelmeye niyetlenen insanları taşıyacaklar ülkemize.

Sonuç olarak yurt dışından umut kalmadı. Kendi yurttaşlarımıza yönelik programlar yaparak bu sezonu tamamlayacağız.

Turizm barış ve huzur gerektiren bir sektör. Fiyat düşürerek ve promosyon yaparak insanların güvensiz bir destinasyona yönlendirilmesi artık çok zor. Bu sorun turizmcilerin çabalarıyla çözülecek bir sorun olmaktan çıktı. Daha çok siyasetin belirleyeceği bir alana kaydı. Her ne kadar turizm ülkeler arasındaki farklılıkların kapandığı, ön yargıların giderildiği bir alan olarak tarif edilse de, tatil yapacak kimse kendisini güvende ve huzurlu hissetmek ister.



2-Bodrum'un bir dünya markası olması için kısa-orta-uzun vadelerde sizce neler yapılmalı?

Bodrum bir tatil merkezi olarak dünyaca tanınan bir destinasyon. Beldemiz bir yarımada olmasının ötesinde hem deniz hem de yerleşim yerlerinin özellikleriyle her kesime hitap eden bir cazibe merkezi. Doğal ve tarihi zenginlikler barındırıyor. Farklı türlerde tatil olanakları sağlıyor. Ancak bu kadar albenisi olan bir beldenin gelişmesine yetkililerin ayak uyduramaması sonucu problemleri artarak büyüyor.

Bu tip kriz dönemleri, tam da bu tip sorunların çözülmesine yönelik çalışmalara fırsat yaratır. Kısa dönemde Bodrum'da yapılacak en önemli çalışma iş yeri enflasyonunun önüne geçilmesidir. Kanalizasyon sorununun bir an önce çözülmesi gereklidir. Arıtma tesisleri çalışmalı ve gözümüzün bebeği gibi sakındığımız koylarımız karasal atıklarla kirlenmemelidir. Mavi Bayrağa sahip olmak bu sorunu çözmüyor.

Orta ve uzun vadede yapılacak işlerin en önemlisi, Bodrum'un konut stokunun, konaklama tesislerinin, limanlarının, sosyal alanlarının,kültürel alanlarının belirlendiği  uzun vadeli planlarının üretilmesidir. Her resmi kuruluşun gelişigüzel imar izni almasının önüne geçilmelidir.

Her büyümenin sınırları vardır. Hem mavi yolculuğun merkeziyiz diyeceksiniz, hem de teknelerin konaklayacağı bir tek koy bulamayacaksınız. Bu çelişkilere son verecek bir planlama yapılmalıdır.

Temiz enerji santralleri özendirilmeli, ancak yapılacağı yerler seçilirken daha titiz çalışılmalıdır. Bu konuda belediyelere danışılmadan hiçbir karar alınamamalıdır.

Turizm çok yönlü bir sektördür. Ancak yöremizde nasıl bir turizme çeşidine veya çeşitlerine yönelik planlama yapacağımıza karar vermeliyiz. Kaynaklarımızı heba eden turistik ürünlere, kaynağını bulmadan yatırımcı aramayalım. Doğamızı tahrip etmeyelim. Bodrum'u Bodrum yapan değerlere daha fazla eğilelim.

Hasan Karadeniz

Arya Yachting & Tours

Diğer Sektörel Haberler

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREK

Image

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREKBitez Koyu içinde her mevsimde denize açılmanın, ekip arkadaşlığı kurmanın, kürek çekmenin tadını öğrenmek çok kolay.KÜREKTE BULUŞALIMInstagram: bodrumkurekbite...


Jolly Tur: Turizmde talep çok yüksek, fiyatlar artacak

Image

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vardar, "Yurt dışı talep çok fazla olduğu için 2019'da fiyatlar çok artacak. Şu anda erken rezervasyonlarda Ege'de yüzde 35, Akdeniz'de yüzde 45 artış var" dedi.Jolly ...


Yabancıya konut satışında rekor

Image

Yabancıya konut satışında ilk kez 30 bin bandı aşıldı, aylık bazda da ilk kez 6 binin üzeri görüldü. Sektör temsilcileri hedefin 40 bin olduğunu dile getirdi.Yabancılara konut satışında tarihi zirvele...


Booking.com Türkiye'de çözüm arayışında

Image

Booking.com Başkanı ve Üst Yöneticisi Gillian Tans, "Türkiye’deki hizmetlerimizde yaşanan sıkıntılara çözüm bulabilmeye yönelik Türk hükümetiyle temas halindeyiz. Umarım yakın gelecekte vergi konusund...


Turizmci 2019 için iyimser

Image

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Bugünden 2019 yılına yönelik ön satışlardan olumlu sinyaller geldiğini söyleyebiliriz. İspanya'nın gerileme yaşadığı pazarlardan Türkiye’ye bir kayış olmasını bekliyoruz...

KÖŞE YAZARLARI