2016 SEZONUNA GİRERKEN GÖRÜŞLER 1

2016 SEZONUNA GİRERKEN GÖRÜŞLER 1




 

Kaplan İnşaat ve Karyalı Pazarlama, Sn. Engin Kaplan'ın görüşleri:

2016 turizm sezonu başlarken sektörünüzü nasıl görüyorsunuz?

İnşaat sektöründe, inşaat taahhüt işleri yapan ve yapı malzemeleri distribütörlükleri olan iki firmamız var. Hem ülkemizde hem de Bodrum’da turizm ne kadar iyi olursa farklı çarpanlarla da olsa diğer sektörlerin hepsine olumlu yansımaları olur. Ve maalesef bu yıl turizm sezonu iyi geçecek gibi durmuyor. Aslında turizm sezonu diye tabir ediyor olmamız bile başlı başına bir sorunumuz olduğunu gösteriyor. Yılın her ayı turizm sezonu olabilmeli. İnşaat ve diğer sektörler de bu duruma uygun yönetilebilmeli. 

İnşaat sektöründe içinde bulunduğumuz yıl itibariyle, turizm kadar yoğun bir endişe ve durgunluk yok. Bir şekilde bu yılı sıyrıksız atlatır diye umut ediyorum. Ama eğer genel olarak ülke çapında yaşanan endişe verici olaylar son bulmaz ve 2017 yılı da bu doğrultuda şekillenirse, 2017 inşaat sektörü için de zor bir yıl olacaktır. 

 

 

Bodrum'un bir dünya markası olması için kısa-orta-uzun vadelerde sizce neler yapılmalı?

Bodrum’un bir dünya markası olması için, bilimsel yollarla marka yönetimi uygulamalarının hayata geçmesi gerekir. Yani öncelikle sunduğumuz değerin içini dünyadaki herkesin dikkatini çekecek ve aklında yer edecek argümanlarla doldurmalıyız. Çağlar öncesinden miras kalan değerleri korumalı, ortaya çıkarmalı, ama üzerine nesiller sonrasına kalacak eserler inşa etmeliyiz. Bunlar fikri eserler de olabilir, fiziki eserler de. Daha az inşaat, daha nitelikli binalar, daha çok doğa odaklı değere odaklanmalıyız.  

 

Bodrum’umuzun 50-100 yıl sonraki demografik ve fiziki durumunu planlamalıyız. Çakılan her çivi, atılan her adım, hazırlanan her çalışma bu makro hedef ile örtüşmeli. 

 

Alt yapımızın 50-100 yıl sonrasını planlayarak yenilenmesi gerekir. 

 

Koylarımızı korumalıyız. Koylarımızı ne kadar özenle koruduğumuzun reklamını yapmalıyız. 

 

Bodrum’u ağaçlandırmalıyız. Bodrum; zeytin, mandalina, çam, zakkum cümbüşü olmalı. 

 

Bodrum dünya çapında fuar ve kongre merkezi olmaya uygun bir bölgedir. İklimi itibariyle neredeyse yılın 10 ayı bahar ve yazı yaşayabildiğimiz eşsiz bir memlekettir. Bodrum’da profesyonel alt yapısı olan bir uluslararası fuar merkezi, (fuar ile kongre ayrı olmalıdır.) hem yerel yönetimimize kaynak sağlayacak, hem ekonomimizi canlandıracak, turizmi yılın 9-10 ayına yayabilecek önemli bir projedir. Bodrum’da fuar ziyareti yapacak olan bir yerli ya da yabancı yatırımcı, bu ziyaretini tatile dönüştürüp, ailesiyle gelip, otellerimizi, çarşılarımızı canlandıracaktır. Fuar ziyaretçisi kitle, ekonomik seviyesi itibariyle orta ve üstü kitle olacağından, özlediğimiz yerli ve yabancı turist bandına bizi tekrar yaklaştıracaktır. 

 

Bodrum dünya çapında müzeler kenti olmaya uygun bir bölgedir. Dünyanın en eski çağlarına uzanan damarları vardır. Sanata, tarihe, antik değerlere yönelik bir sürü müze ile dünyadaki kaliteli turistin ziyaret listesine girebilir. 

 

Dünyada tatil kültürüne sahip ve gelir düzeyi yüksek kitlelerin ne istediğini, ne aradığını, iyi tespit edip, yarattığımız değerleri bu kitlelere ulaştırmalıyız. 

 

Sanıyorum yediden yetmişe herkes bu söylediklerimde mutabıktır. Ve bir bölge için bu tip şeyler konuşulduğunda akla ilk olarak yerel yönetimler gelir. Bodrum’da güçlü ve bu işlere imza atabilecek kabiliyette bir yerel yönetim olmakla birlikte, tek başına başarılı olması imkansızdır. Aşağıdan yukarı tüm organların aynı amaca hizmet etmesi gerekir. Siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, vatandaşın, yatırımcının, büyük şehir yönetiminin ve tabiiki en önemlisi kamu yönetiminin. 

 

En önemlisi, bütün bu işler akademik, bilimsel bilgiler ve ışığında, profesyonel kadrolar tarafından yapılmalıdır. 

 

Teşekkür ederim.

Engin Kaplan

 

Diğer Sektörel Haberler

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREK

Image

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREKBitez Koyu içinde her mevsimde denize açılmanın, ekip arkadaşlığı kurmanın, kürek çekmenin tadını öğrenmek çok kolay.KÜREKTE BULUŞALIMInstagram: bodrumkurekbite...


Jolly Tur: Turizmde talep çok yüksek, fiyatlar artacak

Image

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vardar, "Yurt dışı talep çok fazla olduğu için 2019'da fiyatlar çok artacak. Şu anda erken rezervasyonlarda Ege'de yüzde 35, Akdeniz'de yüzde 45 artış var" dedi.Jolly ...


Yabancıya konut satışında rekor

Image

Yabancıya konut satışında ilk kez 30 bin bandı aşıldı, aylık bazda da ilk kez 6 binin üzeri görüldü. Sektör temsilcileri hedefin 40 bin olduğunu dile getirdi.Yabancılara konut satışında tarihi zirvele...


Booking.com Türkiye'de çözüm arayışında

Image

Booking.com Başkanı ve Üst Yöneticisi Gillian Tans, "Türkiye’deki hizmetlerimizde yaşanan sıkıntılara çözüm bulabilmeye yönelik Türk hükümetiyle temas halindeyiz. Umarım yakın gelecekte vergi konusund...


Turizmci 2019 için iyimser

Image

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Bugünden 2019 yılına yönelik ön satışlardan olumlu sinyaller geldiğini söyleyebiliriz. İspanya'nın gerileme yaşadığı pazarlardan Türkiye’ye bir kayış olmasını bekliyoruz...

KÖŞE YAZARLARI